Recepty na gril

S příchodem jara začíná i grilovací sezóna. Teplé slunečné počasí láká vytáhnout gril na zahrádku nebo na terasu a uspořádat první jarní párty. Pokud si chcete párty pořádně užít, je potřeba mít kvalitní gril, s kterým bude grilování stát zato. Mezi nejoblíbenější patří grily Weber, které jsou velmi odolné a poskytují dlouhou záruku na jejich používání.
Grilování různých druhů naloženého masa se stalo téměř tradicí. Proto by nebylo špatné zkusit nějaké nové zajímavé recepty, které by grilování oživily a dodaly mu netradiční nádech. Stejně jako v jiných oborech, i v receptech jsou zde nové trendy pro rok 2012 co připravit na svém grilu.

V případě že máte grily Weber, půjde vám vše snadno, stačí pořídit pár doplňků jako jsou např. grilovací formy. Recepty můžete odzkoušet na všech typech grilů. Hodí se jak pro elektrické grily, plynové grily tak pro grily na dřevěné uhlí. Prvním novým zajímavým receptem bude grilovaný losos. Doba přípravy na grilu vám nezabere více jak 30 minut. Postup přípravy je následující:

Okrájíme ananas, rozřízneme ho na 4 díly a odstraníme ztvrdlou část s listy.  Limetu rozkrojíme na 6 částí. Jarní cibulku nasekáme na kolečka. Zázvor oloupeme a velmi jemně nakrájíme.  Z limetové šťávy, oleje, sójové omáčky, cukru a zázvoru vytvoříme marinádu.

Očištěného lososa dáme s plátky ananasu do igelitového sáčku. Potom přidáme hotovou marinádu a sáček uzavřeme. Sáčkem několikrát zatřepeme, aby se marináda pravidelně rozmístila. Potom ho dáme na hodinu do ledničky a občas otočíme. Zatímco je naložená ryba v ledničce, vložíme sezamová semínka do pánvičky a na sucho je 3 minuty pražíme.

Lososa a ananasové kousky vyjmeme z marinády. Lososa položíme kůžičkou dolů na silný alobal, z něhož odmotáme asi o 20 cm navíc, abychom do ní celou rybu mohli zabalit.  Lososa v alobalu grilujeme mimo hlavní žár asi 10 minut. Na dalších 10 minut alobal pootevřeme. Ananas grilujeme 5 minut přímým grilováním (po 2½ minutě plátky otočíme). Víko grilu necháváme zavřené. Ananas by měl mírně zhnědnout, losos by měl být celý propečený, ale stále šťavnatý.  Lososa nakonec trochu opepříme a osolíme. Podáváme s polovičním plátkem ananasu, čtvrtkou limety, trochou opraženého sezamu a jarní cibulkou.

Druhým zajímavým receptem jsou Lasagne s chřestem a lilkem. Lilky omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka o šířce cca 4 mm (použít k tomu můžeme např. kráječ či multifunkční struhadlo). Kolečka potom namočíme do oleje tak, aby dobře nasákla. Lilek grilujeme z obou stran na přímém ohni vysoké teploty. Chřest oloupeme a nakrájíme na kousky o délce 1 cm.
Rajčátka rozpůlíme a dáme do grilovací formy s olivovým olejem a bobkovým listem. Grilujeme na přímém ohni střední teploty asi 20 minut. Rajčata vyndáme z formy. Tu potom střídavě plníme  lasagnemi a směsí rajčat s lilkem, chřestem a bešamelovou omáčkou.  Celé posypeme parmezánem.

Grilovací formu umístíme mimo přímý oheň a grilujeme cca 20 – 30 minut. V případě potřeby můžeme mírně polévat bílým vínem.

Pokud vás recepty zaujaly, určitě si vyberete z dalších zajímavých receptu a rad jak si užít grilování na webu www.grilcentrum.cz.