Tančící dům v Praze

Prahu dělají Prahou především historické památky a stavby. Přesto vám dnes v Bohemia Apartments Prague chceme představit stavbu, která vzbudila pozornost široké odborné i laické veřejnosti a přes rozporuplné názory se stala nedílnou součástí Prahy. Proto si zaslouží i vaši pozornost.

O které stavbě je řeč? O moderní a netradiční stavbě na rohu Rašínova nábřeží a Jiráskova náměstí – o Tančícím domě.

Původně na tomto místě stával činžák, který byl během druhé světové války omylem zničen zásahem americké bomby. Až do počátku devadesátých let 20. století zůstala plocha prázdná a nevyužitá. Za zmínku stojí, že vlastníkem parcely byl bývalý český prezident Václav Havel.

Stavba Tančícího domu začala v roce 1994, dokončena byla o dva roky později. Je první stavbou špičkových světových architektů, která byla v Praze po sametové revoluci uskutečněna.

A teď k názvu. Dům je pojmenován podle tvaru svých dvou nárožních věží, které jsou inspirovány slavným meziválečným tanečním párem Freda Astaira a Ginger Rogersové (odtud také jiný název Ginger and Fred). Tanečníka představuje kamenná věž, jeho partnerku skleněná. Na vrchu kamenné věže je umístěna kopule tvořená konstrukcí z kovových trubek symbolizující vlasy. Dům byl postaven podle návrhu chorvatského architekta Vlada Miluniče a Američana Franka O. Henryho. Celá stavba vybočuje z linie okolí zástavby, okna jsou rozházena po obvodu. Budova je sestavena z 99 panelů, z nichž každý je originálem, protože má jiný tvar.

Unikátní dům se dostal v českém časopisu Architekt mezi pět nejvýznamnějších českých staveb devadesátých let 20. století. V roce 1996 získal od amerického časopisu Time v kategorii design roku prestižní ocenění.

V budově je devět podlaží, dvě podzemní. Kromě kanceláří zde najdeme také luxusní kavárnu a restauraci (Celeste) umístěné v nejvyšších dvou patrech. Restaurace nabízí vynikající moderní francouzskou kuchyni a mimo perfektní obsluhu poskytuje návštěvníkům úžasný výhled na Petřín a Hradčany. A jen pro zajímavost – interiéry zařizovala česko-britská architektka Eva Jiřičná.

Celá avantgardní stavba si zaslouží stejnou pozornost návštěvníků, jako slavné pražské stavby dob dávno minulých. Praha může být na Tančící dům právem hrdá. Díky tomuto domu se Praha stala i srdcem moderní architektury.

Přijďte se sami přesvědčit.

O vaše ubytování a pohodlí se ráda postará společnost Bohemia Apartments Prague, která má pro vás připraveny luxusní apartmány v centru Prahy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *