Václavské náměstí

Jedním z center obchodního a kulturního dění v Praze je Václavské náměstí. Je pojmenováno podle svatého Václava, patrona české země. Jeho socha je dominantou náměstí a velmi často se stává orientačním bodem Pražanů i návštěvníků Prahy. Pro ty, kteří neznají jeho historii, jsou určeny následující řádky.

Václavské náměstí vzniklo roku 1348 a stalo se centrem nově založeného Nového Města. Původní název zněl Koňský trh, který končil u horních novoměstských hradeb. Tam kdysi stála Koňská brána. Po jejím zboření roku 1875 začala na tomto místě výstavba Národního muzea. Až v roce 1848 se název Koňský trh změnil na dnešní takzvaný Václavák.

Slovo náměstí není až tak přesné – jedná se spíše o bulvár o délce 750 m a šířce 60 m, rozlohou zaujímá zhruba 45000 m2. Náměstí mírně stoupá. Na horní straně je ohraničeno Národním muzeem, na dolní Můstkem. V roce 1927 došlo k přestavbě, roku 1980 zde byly zrušeny tramvajové koleje. Po obou stranách náměstí dnes najdeme mnoho hotelů (luxusní apartmány Bohemia apartments Prague najdete na adrese s č.p. 48), restaurací, kin, divadel a barů, na své si přijdou i milovníci nákupů. Seženete zde všechno – suvenýry počínaje, luxusním oblečením a šperky konče.

Díky metru je náměstí dobře přístupné, jsou zde 2 významné stanice, možná je i automobilová doprava, některé budovy disponují podzemními garážemi.

Václavské náměstí bylo a je dějištěm mnoha významných událostí. Z těch starších jmenujme především vyhlášení vzniku Československa, které se konalo u sochy svatého Václava ( 28.10.1918). V roce 1969 se zde na protest proti okupaci sovětskými vojsky upálil student Jan Palach, ve stejném roce se náměstí zaplnilo 150000 lidí, kteří zde oslavovali vítězství hokejistů nad Rusy. Ještě více lidí se tu shromáždilo v roce 1989 a to u příležitosti ukončení vlády komunistů. Dodnes se zde konají pietní akce a pokládání věnců u sochy svatého Václava.

Jejím autorem je český sochař Josef Václav Myslbek. Na postavě Václava bojovně sedícího na koni pracoval přes 30 let. Inspiraci hledal ve svatováclavském pokladu- konkrétně se jedná o přilbici, meč a drátěnou košili. Říká se také, že při zhotovování sochy se v jízdárně nechal překračovat koněm, aby dobře vystihl jeho svaly. Socha stojí na mohutném kvádrovém podstavci umístěném před budovou Národního muzea. K soše svatého Václava patří i sochy dalších českých svatých patronů – Ludmily, Anežky, Prokopa a Vojtěcha. Celé bronzové sousoší měří 7,2 m. Na podstavci je vyryta prosba ,,Svatý Václave, vévodo české země a kníže náš, nedej zahynouti nám ani budoucím.

Podstavce i laviček kolem celého náměstí využívají návštěvníci ke krátkému odpočinku a vychutnávání krás Václaváku.

Pokud Prahu navštívíte, můžete se stát jedněmi z nich. Přímo na náměstí a v jeho těsné blízkosti vám nabízí luxusní ubytování společnost Bohemia apartments Prague. Využijte možnosti prožít několik dní v centru Prahy, kde se vám nabízí mimo kvalitního ubytování i další široké možnosti vyžití.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *