Bezpečná likvidace klíštěte

Bezpečná likvidace klíštěte

Klíšťat v přírodě s teplými dny přibývá, stejně jako zaručených rad, jak s nimi co nejlépe „zatočit“. Rozměry nepatrný parazit totiž může být zdrojem velkých problémů a právě rychlé a správné odstranění přisátého klíštěte zásadním způsobem minimalizuje negativní dopad na lidské zdraví.

Klíšťě patří mezi nejnebezpečnější přenašeče infekčních chorob u nás. Jeho sezóna přitom začíná každým rokem vždy trochu jinak. Klíšťata začínají být aktivní již při teplotách nad 7 °C a jejich aktivita proto trvá od brzkého jara až do pozdního podzimu. Obecně bychom mohli říci, že zhruba od března bychom měli začít být ostražití.

Problematika bezpečného odstranění klíštěte inspirovala odborníky vedených Prof. Ing. Bohuslavem Doležalem, Csc. k vývoji revolučního přípravku sloužícího k rychlému zneschopnění, znehybnění, usmrcení a nakonec i bezpečnému odstranění přisátého klíštěte včetně dezinfekce postiženého místa. Přípravek Ixoderm® na trh uvádí společnost Vetrisol a před uvedením na trh prochází testováním nezávislým specializovaným pracovištěm Parazitologického ústavu AV ČR České Budějovice. Při všech pokusech byly jeho účinky jednoznačně potvrzeny.

V rámci vývoje přípravku bylo mysleno i na naše zvířecí přátele. Výzva jednoduchého a rychlého odklíštění zvířat vedla k vývoji varianty základního přípravku a vznikl tak Ixoderm Vetri ®. Ten byl vyvinut tak, abychom jej mohli jednoduše nanést na přisáté klíště a nedošlo přitom ke slepení okolní srsti. Po aplikaci vedoucí k likvidaci klíštěte dojde k celkovému seschnutí tak, že se zaschlá substance společně se zlikvidovaným klíštětem oddrolí během volného pohybu zvířete.

V České republice prakticky není lokalita, kde by se klíšťata nevyskytovala, takže se určitě vyplatí přípravek Ixoderm® vždy přibalit do kabelky či baťohu. Oba přípravky jsou k dostání ve vašich lékárnách nebo na stránkách internetového obchodu