Jak si vybrat správný dalekohled

Je důležité si rozmyslet jak často, k jakým účelům a co chcete dalekohledem pozorovat, zda ve dne, nebo za ranního, či večerního šera. Jestli pozorování nepatří mezi vaši hlavní zálibu, uspokojí vás dalekohled standardní kvality, ovšem při častém pozorování byste neměli na ceně rozhodně šetřit a vybírat dalekohled ve vyšší cenové kategorii.

Dalekohled dnes už není jen nezbytnou výbavou myslivců. Kvalitní dalekohled patří k výbavě širokého spektra uživatelů – jsou to milovníci sportovních utkání, výletníci anebo běžní turisté, kteří potřebují sledovat vzdálenější objekty v co nejlepší kvalitě.Nejrozšířenější a nejpoužívanější jsou dalekohledy pro myslivce, ale dají se použít ve všech situacích. Především pro myslivecké účely jsou nejvhodnější dalekohledy s nejvyšší světelností, to jsou takové, které mají výstupní pupily kolem 7mm.

Nejpoužívanější jsou dalekohledy 7×50, 8×56, 9×63, 10×50…..Velmi dobrou světlost, mají dalekohledy 8×56, 9×63, dá se s nimi pozorovat za šera, dokonce i v noci.Další skupinou, můžeme ji nazvat outdoorové, či chcete-li turistické dalekohledy. Pro takovéto aktivity je dobré mít na paměti, že dalekohled budeme nosit např. zavěšený na krku, nebo ho budeme nosit v brašně přes rameno. Proto by v tomto případě hmotnost dalekohledu neměla být zanedbatelným faktorem, stejně tak voděodolnost. Doporučujeme dalekohledy 7×30, 10×30, 8×35, 8×42, a s průměrem objektivu 42mm.Při výběru správného dalekohledu je kromě účelu, k jakému bude používám, vzít v úvahu fyzikální zákonitosti optické soustavy. Tzn. Čím větší zvětšení, tím menší zorné pole má dalekohled, navíc se brzy unaví oči a obraz bude těžké udržet stabilní. Čím menší průměr objektivu, tím menší kvalita obrazu. Čím větší světelnost a větší zorné pole, tím větší průměr objektivu musí dalekohled mít. Měli byste vědět, že univerzální dalekohled neexistuje. Proto je potřeba hledat kompromis mezi parametry a vzít v úvahu podmínky, četnost používání a účel, ke kterému bude dalekohled sloužit.