Když nejmenší trápí dětské koliky a zácpa

Když nejmenší trápí dětské koliky a zácpa

Malá miminka často trápí nejrůznější obtíže, mezi ty nečastější patří dětské koliky, které postihují děti prakticky od narození. Zácpa kojenců je pak trápí o něco později. V obou případech vša jde o dosti bolestivá a urputná trápení, která dokáží způsobit hodně pláče a bezesných nocí. Je to dáno hlavně tím, že střeva miminek ještě nejsou dostatečně zralá a musí si na přijímanou stravu pomalu zvyknout.

K prvnímu osídlení trávicího traktu dochází po porodu dítěte, v době průchodu jeho hlavičky porodními cestami matky. V dalších fázích života se mikroorganismy dostávají do trávicího traktu běžně s potravou. Jedním z nejosvědčenějších pomocníků jsou probiotika. Ty však musíme neustále doplňovat. V trávicím traktu se dlouho neudrží, což je jejich nevýhoda. Pro dětský organismus jsou doporučovány Probiotické kapky BioGaia – neboť právě forma kapek je ideální pro jednoduché podávání kojencům i starším dětem.

Dětské koliky

Kolika je bolestivý stav v oblasti bříška. Dětskou kolikou trpí převážná většina miminek. Postihuje jak novorozence, tak i kojence bez rozdílu pohlaví již od druhého týdne až do pátého měsíce věku a vrcholí kolem druhého měsíce života.

Bolesti bříška přicházejí každé dvě až tři hodiny, zejména několik minut po jídle. Dítě naříkavě pláče, svírá pěstičky a přitahuje nožičky k bříšku. To vše je doprovázené únikem prdíků.

Pro zklidnění bolavého bříška můžete vyzkoušet několik babských rad. Mezi nejznámější patří pokládání nahřáté pleny na bříško či fenyklové a kmínové čaje, které pije maminka, a k dítěti se dostávají kojením. Doporučuje se také děťátko zavinovat, což připomíná děťátku pobyt v děloze a přináší pocit tepla a bezpečí. Tyto rady však nemusí vždy na vaše nejmenší fungovat. Velkou roli u novorozeneckých a dětských kolik hraje nerovnováha složení střevní mikroflóry, která je velmi důležitá pro správné zažívání. Výborným pomocníkem pro udržení této rovnováhy jsou probiotika.

Zácpa kojenců

Dalším z nejčastějších zažívacích problémů je zácpa kojenců. Hlavními příznaky zácpy jsou obtížné a méně časté vyměšování doprovázející bolesti, křeče v břiše, nadýmání a bolest hlavy. Příčin může být hned několik. Kromě nevhodného jídla to může být například i stres nebo strach, které vyvolávají žaludeční neurózu.

Když se objeví u dítěte zácpa, tak hlavně nepodléhejte panice a v žádném případě mu nedávejte projímadlo, narušili byste mu normální činnost střev. Dítě musí hodně pít (zejména pokud je horko), aby stolice ve střevech změkla. K uvolnění zácpy přispívají ovocné šťávy a nejlepší jsou takové, v nichž je vláknina. Takže místo vymačkávání můžete ovoce jemně rozmixovat. Dalším úlevným prostředkem při nadýmání, bolestech bříška, ale i zácpě je jemná masáž bříška zahřátou rukou, a to ve směru hodinových ručiček. Touto masáží povzbudíte činnost střev a jejich prokrvení, uvolníte napětí a nahromaděné větry. Zapomeňte na studená, ostrá a nadýmavá jídla, jako jsou luštěniny, syrová zelenina nebo nezralé ovoce a omezte sladkosti. Vyhýbejte se také bílým rohlíkům a raději dítě naučte na vícezrnný chléb. Pro zlepšení správné funkce střev jsou výborná výše zmíněná probiotika. Některé probiotické kmeny jsou v přirozené formě obsaženy ve fermentovaných (kysaných) mléčných výrobcích – v jogurtech, kefírech apod. Jsou to hlavně různé kmeny rodu Laktobacillus a Bifidobacterium, jejichž vhodnost byla prokázána fyziologickou přítomností u zdravých jedinců a prospěšností kvašených mléčných výrobků. Patentovaný druh mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis s výjimečnými vlastnostmi obsahují např. Probiotické kapky BioGaia.</p