Kravaty 2

Kravaty se dnes vyrábí z těchto materiálů

Následující článek popíše výhody a nevýhody všech materiálů, z kterých se dnes kravaty yrábějí, včetně jejich cenové dostupnosti.   Náš web se bude snažit být velice kvalitním rozcestníkem pro Vás, kteří kravaty máte rádi a nosíte s hrdostí.

Hedvábné kravaty

Hedvábná kravata je dneska záležitostí relativně vysoké investice. Hedvábnou kravatu dnes sežene v ceně odpovídající asi 400 korunám. Je nepsaným pravidlem, že každý muž by měl mít jednu či dvě hedvábné kravaty ve svém šatníku na extra vyjimečné události. Výhodou hedvábné kravaty je velice příjemný pocit doteku, tento materiál je přírodní a opravdu to jde poznat. Nevýhodou hedvábné kravaty je fakt, že by se měla po každém použití znovu rozvázat, a stočit do klubíčka, jinak se může znehodnotit v místě uzlu. V dnešní době však jen zlomek můžu své kravaty znova váže a rozvazuje. Pokud mezi ně nepatříte, budete se muset kravaty naučit vázat. A další nevýhodou je samozřejmě cena. 400 korun za hedvábnou kravatu dáte na eshopech. V obchodě se hedvábná kravat pod 750 korun téměř neobjevuje. A ruku na srdce….. když kravaty moc rádi nenosíte… je člověku líto dát takové peníze za kravatu, zvláště z důvodu toho, že plní pouze estetickou stránku věci.

Kravaty z polyesterového hedvábí

Jak již název vypovídá, bude se jednat o tzv ´´syntetické hedvábí ´´ Polyesterové hedvábí jemná, někdy vysoce lesklá niť, která je vyrobená klasickým skaním 2,3  nebo i 4 pramenů vysokopevnostního polyesterového vlákna. Povrchová úprava za pomocí speciálního lubrikantu zlepšuje vlastnosti a umožňuje zpracování na šicím automatu. Předností tohoto vlákna je vynikající chemická odolnost, malá vodivost a malá srážlivost. Kravaty z polyesterového hedvábí jsou pro 99% běžných uživatelů neroznanatelné od pravého hedvábí. Hlavní výhodou oproti hedvábímu přírodnímu je cena. Kravatu z polyesterového hedvábí už můžete koupit od 250 korun, což je více než 40% úspora nákladů oproti kravatě hedvábné. Na omak ( velice záleží na vzoru kravaty) je typ vlákna téměř k nerozeznání.

Kravaty z mikrovlákna

Mikrovlákno je syntetický materiál – jednodušeji řečeno – velice jemně utkaný polyester.  Vlastnosti mikrovláknové kravaty se téměř rovnají vlastnostem kravaty z polyesterového hedvábí. Na českém trhu jsou relativními novinkami.

Kravaty z polyesteru

Jsme u poslední skupiny materiálů,z něhož se kravaty vyrábí. Možná si někdo z Vás řekne.. a jéje…… polyester…… fuj. Takto ukvapené soudy bych určitě nedělal.  Jednak proto že polyesterové kravaty stále tvoří 80% prodeje všechn kravat a také z důvodů výhod, která sebou polyesterová kravata přináší. Tou hlavní je samozřejmě cena. Polyesterové kravaty jsou nejlevnější na trhu. To je pozitivní zpráva hlavně pro příležitosné kravaťáky. Ale výčet výhod zde daleka nekončí. Polyesterová kravata je vlastně naprosto nezničitelná, téměř se Vám nestane, že byste si udělali záděr na tomto typu kravaty , pokud nemá vnitřní vložku ( někdy je to velká výhoda, někdy zase nevýhoda) lze kravatu bez obav hodit do pračky a vyprat. Pokud máte na své oblíbené kravatě skvrnu vydrží i nějaké to chemické čištění. Na světě není odolnějšího meteriálu, který by byl tak trvanlivý a odlný jako právě polyester. Navíc, dnešní polyesterové kravaty , si svým vzhledem nic nezadají s kravatmi hedvábnými. Rozdíl je většinou  poznat až v případě doteku.