Nadváha může mít mnoho příčin, mezi nimi i zdravotní

Nadváha může mít mnoho příčin, mezi nimi i zdravotní

Trápí vás přebytečná kila a chtěli byste svému tělu odlehčit? Pomoci vám může neobvyklá ananasová dieta – mléčná dieta, která vykazuje velmi zajímavé výsledky, nicméně její účinky jsou poněkud kontroverzní.

1) Jak na to?

Ananasová dieta je opravdu velmi jednoduchá. Budete jíst ananas! A to ne jako doplněk k normální stravě – ale pouze ananas. Výhodou je, že jej můžete sníst opravdu hodně – cca 1,5 – 2,5 kg denně.

Povolen je pouze ananas a z něj vylisovaná šťáva. Případně je možné obohatit tento jídelníček i jinými druhy tropického ovoce (kiwi, citrusy).

Dieta se drží nejméně 3 dny a maximálně 7 dní. Optimum je však 3 – 5 dní.

A jaké můžete očekávat výsledky? Poměrně zajímavé – touto metodou lze shodit až 5 kg za pár dní! Má to však několik háčků…

2) Vydržíte to?!

Účinek ananasové diety je někdy připisován enzymům, které toto ovoce obsahuje. Další vysvětlení je mnohem prozaičtější – při dietě se drasticky snižuje příjem živin, následkem čehož tělo čerpá energii z tukových zásob a svalové hmoty.

Jednou z nevýhod této diety je, že jíst skoro týden jen ananas, může být vskutku deprimující.

Ačkoli se může zdát, že při takovém množství ovoce, hlad mít nebudete – zasytit se ananasem není zase tak snadné.

3) Výsledek je rychlý, obvykle však krátkého trvání – lze jej udržet?

Dalším zádrhelem u této diety je, že kila, která při ní shodíte, jdou zase velice rychle nahoru. Tzv. jojo efekt je zde opravdu silný.

Může za to zejména zpomalení metabolismu během diety (v důsledku nízkého příjmu živin), které se udrží ještě nějaký čas po jejím skončení.

Ustálení váhy po dietě je možné s pomocí dietologa a novým stravovacím režimem, který dorovná úbytek živin a zároveň udrží jojo efekt na uzdě.

4) Zdravotní rizika a jak je omezit

Ananasová dieta je poměrně agresivní a není vhodné uchylovat se k ní často nebo ji držet déle, než jsme uvedli.

Problémem je především úbytek živin, což vede sice ke snižování podílu tuku, ale zrovna tak ubývá svalová hmota (nedostatek bílkovin). Pokud si na své svalovině zakládáte a máte rádi posilování břicha – posilovací stroje – od ananasové diety ruce pryč.

Objevit se mohou také jiné obtíže jako problémy s trávením, pálení žáhy, průjem a podobně.

Proč ananasová dieta někdy nezabere?

I pokud zvážíte všechna pro a proti, dodržíte délku diety a budete poctiví – může se stát, že neuspějete. Nadváha může mít mnoho příčin, mezi nimi i zdravotní.

Bez odstranění těchto příčin se pak hubne jen velmi obtížně. Naopak když se odstraní, jde hubnutí mnohem snadněji.

Pokud Vás zajímá více informací o principech hubnutí, které se využívají v dietologických poradnách a které Vám mohou výrazně usnadnit hubnutí