Potravinové doplňky

Potravinové doplňky

Oblast potravinových doplňků je, bohužel, jednou z nejdůležitějších oblastí moderního stravování, za kterou nejenom utratíme každoročně miliardy korun, ale také se na ni spoléháme jako na ochránce našeho pevného zdraví. Proč jsme napsali „bohužel“, si vysvětlíme hned teď.

Stravujeme se špatně

V ideálním případě, kdy je v naší stravě přesně tolik živiny, kolik potřebujeme, nejsou doplňky stravy vůbec k ničemu. Dosažení takového stavu je ale dnes téměř nemožné, protože starost o jídlo jsme vytlačili někam do ústraní, kde se těmito problémy nechceme zabývat.
V drtivé většině případů tak v potravě nepřijímáme to, co naše tělo potřebuje. Navíc ani pořádně nevíme, jaké že látky a v jakém množství naše tělo vyžaduje. Řešení najdeme u společnosti Sunkins
Pomiňme teď rozdílnost každého z nás a řekněme si, v jakých oblastech má většina z nás resty.

Vitamíny

Příjem vitamínů je ve stravě velmi obtížný. Ve velké míře je obsahuje zejména ovoce, či zelenina. S vitamíny je ta potíž, že jsou často stravitelné jen za speciálních podmínek, takže je nelze dost dobře přijmout v jednom jídle všechny – některé se rozpouštějí ve vodě, jiné v oleji,… Častější, než úplný nedostatek vitamínů, je střídání předávkování a dlouhého vynechání jejich příjmu, což nám sice dává pocit, že jsme pro tělo udělali hodně, ale ve skutečnosti je to zcela k ničemu. Potravinové doplňky jsou tak v tomto ohledu téměř nezastupitelné, ale i zde pozor na předávkování, které našemu tělu neprospívá – pozor tedy na doporučené denní dávky, především u látek určených ke zrychlení metabolismu, například In thermo.

Minerály

Činnost našeho těla není možná ani bez těchto…prvků. Minerál je poměrně nepřesné označení, ale všichni si pod ním jistě představíme to, co je důležité – železo, vápník (kalcium), hořčík (magnesium),… Naše strava bývá na tyto prvky velmi chudá, proto je vhodné je čerpat i s pomocí potravinových doplňků. Nedostatek minerálů v těle se zjišťuje i při lékařských vyšetřeních, takže lze tyto problémy snadno odhalit.

Bílkoviny, cukry a tuky

Tady nám potravinové doplňky dokážou překvapivě pomoci také. Pokud teď budeme ignorovat různé bílkovinné bomby, které jsou vhodné třeba pro kulturisty, tak cukry ani tuky většinou s pomocí doplňků nepřijímáme, protože jich máme ažaž (výjimku tvoří asi rybí tuk, či lecitin).
S problémy v této oblasti nám ale doplňky mohou pomoci jinak – úpravou metabolismu těchto látek, který vede třeba k lepšímu odbourávání tuků. Význam těchto látek může být velký, obzvláště v případě, že náš metabolismus nefunguje správně, ale nikdy nesmíme spoléhat pouze na tyto doplňky – zásadní je vždy i regulování příjmu samotných živin ve stravě.

Význam KVALITNÍCH doplňků

Pokud se omezíme na doplňky, které mají to správné složení (například in gel lady), můžeme svému tělu výrazně prospět. Pozor však na doplňky, které se pouze tváří jako užitečné a vůbec neobsahují látky, kterými se chlubí. Proto vybírejte vždy s rozumem a pamatujte, že doplněk nám nenahradí běžnou bohatou stravu a už vůbec ne léky. V dlouhodobém hledisku ale tělo, vhodně podporované správnou dávkou vitamínů a minerálů, určitě pozná rozdíl a kvalita našeho života poroste.