Křivoklátsko

Ročně míří na hrad Křivoklát davy turistů. Jen málokdo z nich si ovšem uvědomí, že perlou Středočeského kraje je nejen vlastní hrad, ale především okolní lesy. Jsou unikátní tím, že se tady, na skok od hlavního města, zachovala prakticky souvisle zalesněná oblast o rozloze více než 600 kilometrů čtverečných. Tato od roku 1978 chráněná krajinná oblast nabízí nejen čistou přírodu, ale také místa s přírodními specialitami, muzea, naučné nebo cyklostezky.

Centrem celé oblasti je hrad Křivoklát. Kdo od něj nechce chodit daleko a má děti, pak se přímo u hradu může dát po modrém okruhu Bednářské stezky. Vede k rekreačně naučnému areálu Křivoklát a pro děti se v něm nabízí jak sportovní centrum s lanovkami, prolézačkami nebo skluzavkami, tak různé hlavolamy, stejně jako informační tabule s údaji o flóře a fauně, kterou mohou vidět kolem sebe. Od hradu se na všechny strany rozbíhají značené turistické trasy a cyklostezky. Mezi nejkrásnější trasy pro cyklisty patří například ta podél Berounky až do obce Skryje a pak zpátky lesními silničkami přes Karlovu Ves do obce Křivoklát.

Na Křivoklátsku ale najdete i mnoho zajímavostí. Například v obci Zbečno je to Hamouzův statek. Historie zachovalého roubeného domu sahá až do 16. století. Statek nemusíte pracně hledat, leží přímo u náměstí, hned naproti kostelu. Do Zbečna se z Křivoklátu dostanete po značené turistické cestě nebo je možné svézt se vlakem. Druhou význačnou dominantou Křivoklátska je kamenná rozhledna Velká Buková. Od hradu Křivoklát se k ní jde pěšky nejprve po zelené Královské pěšině, pak je třeba odbočit po červené značce do Velké Bukové.