Domy na klíč

Domy na klíč

Máte kladnou odpověď  na otázku postavit si rodinný dům dle svého snu někde  v přírodě ? Pak vězte, že stavět dům v Česku není legrace. Člověk by měl být hodně opatrný, aby nějaké firmě nenaletěl. Nicméně stavět rodinný dům vyžaduje dost znalostí z oblasti stavebnictví a dokonce v neposlední řadě i v legislativě.

Co vás čeká, pokud se rozhodnete postavit si rodinný domek svépomocí :

·         zajistit si zdroj financování stavby

·         najít a koupit pozemek

·         nakreslit a na pozemek umístit domek, vyřídit veškerá požadovaná povolení

najít spolehlivou stavební firmu, která by měla dílo realizovat a to nejen z hlediska finančního, ale i z hlediska kvality, nebo provést stavbu svépomocí za podpory přátel či známých

Financování stavby

Tuto záležitost je třeba mít ošetřenu, bez ohledu na to, zda půjde o stavbu svépomocí, nebo volboustavby na klíč. Pravděpodobně půjde v převážné většině o uspořené zdroje nebo o půjčku – hypotéku na stavbu domu.

Nalezení a koupě pozemku

Nejvíce zdrojů lze najít na internetu, popřípadě je možno navštívit realitní kancelář, ale v každém případě je nutno se zajít na pozemek osobně podívat, aby za cenu, za kterou je pozemek nabízen, opravdu splňoval zadaná kriteria. Například, pokud je pozemek nabízen s inženýrskými sítěmi, jako je kanalizace, elektřina apod., skutečně na pozemku jsou, nebo na pozemku nejsou uvalena věcná břemena. Určitě nebude od věci si na tuto fázi pomoci zkušeným právníkem, který by měl v kupní smlouvě zachytit všechna úskalí, která mohou nastat a která by dokonce mohla vést až k nezdaru vašeho záměru.

Projekt na rodinný domek  včetně umístění , vyřízení veškerých potřebných povolení

Už v samotné úvodní fázi, tedy zpracování veškeré potřebné dokumentace a všech různých stavebních i jiných povoleních lze udělat spoustu fatálních chyb, které mohou velmi prodražit stavbu, nebo dokonce znemožnit její dokončení. Je třeba mít dostatek zkušeností a pokud je nemáte, rozhodně se nepouštějte cestou improvizace. Způsoby tvorby projektové dokumentace, pokud v tom nejste odborníci, lze zajistit zhruba dvěma způsoby a to koupit typový projekt, kterých existuje dostatek a nebo projekt zadat projekčnímu ateliéru, který po konzultaci s vámi připraví projekt do fáze, kdy s těmito dokumenty budete muset oběhnout všechny místně příslušné úřady.

Volba varianty nalezení stavební firmy, resp. stavba svépomocí

Pokud dojde na variantu tvorby stavby pomocí stavební firmy, můžete se dočkat nepříjemných překvapení v podobě špatné kvality odvedené práce, nebo vyšší ceny. Tento způsob se tedy ukazuje jako nejnáročnější z hlediska výběru a pro amatéra prakticky s těžko zaručitelnými výsledky.
Varianta výstavby svépomocí zas vyžaduje mnoho vašeho volného času, velkou trpělivost partnera a dost často i vysoká rizika nedodržení různých technologických postupů a z toho plynoucí nedostatky stavby, které se mohou projevit až po letech užívání dokončené stavby.

Pokud tedy nemáte zkušenosti s výše uvedenými body, nelze než doporučit zadání stavby firmě, která vám zrealizuje stavbu domu na klíč, přes rozpočet a projektovou dokumentaci, všechna potřebná povolení až po vlastní realizaci vašeho vysněného rodinného domku.

Základem možné, budoucí dobré spolupráce se stavební firmou , která vám bude projektovat a realizovat stavbu, je:

-reference – odkaz na realizované stavby, je dobré si dle referencí firmu ověřit