Jak vybrat sekačku

Jak vybrat správnou sekačku na trávu

Nabídka zahradních sekaček na trávu se pohybuje v několika cenových kategoriích a dá se říci, že s výkonem, kvalitou zpracování a vybavením stoupá přímou úměrou i cena. Často se stane, že v rámci úspor zahrádkář zakoupí sekačku s nedostatečným výkonem nebo ji neodborně používá a to je potom nejběžnější příčina poruch a reklamací.

Zahradník by měl volit sekačku podle druhu její konstrukce v závislosti na velikosti sekané plochy.

Při sekání větších travnatých ploch je sekačka na trávu zatěžována intenzivněji a častěji, než když budete sekat plochy malé např. do 200 m2. Tělo sekačky bývá většinou:

•    plastové – z ABS (většinou se používá u elektrických sekaček)
•    plechové – z ocelového plechu 
•    slitiny hliníku – velmi kvalitní a lehké

Plastové sekačky na trávu nevydrží tolik jako plechové či téměř nezničitelné hliníkové. Při nadměrném přetěžování se plastové sekačky přehřívají a kroutí, vysoké vibrace narušují stabilitu stroje a dochází k vymezování vůlí v pouzdrech a guferech po několika sezónách se bude sekačka jevit jako po desetiletém používání. Chtějte vždy sekačku s koly opatřenými kuličkovými ložisky. Kuličková ložiska usnadňují výrazně pohyb a manipulaci se sekačkou. Většinou bývají dnes již standardní výbavou všech sekaček s pojezdem. Oproti tomu kluzná nejsou výraznou závadou u sekaček bez pojezdů, která jsou díky nim o něco lehčí.

Který benzínový motor upřednostnit?

Motor bývá základním kamenem každé sekačky, je jím poháněn pomocí hřídele žací nůž a pomocí převodů i pojezd. Typů motorů pro rotační sekačky je spousta. Sekačky bývají opatřeny čtyřtaktními motory. Mezi nejznámější patří američtí zástupci Briggs and Stratton nebo Kohler. Těmito motory jsou vybaveny vysoce kvalitní sekačky GTM profesional nebo Weibang. Pokud se rozhodnete pro sekačky osazené těmito motory, určitě to bude dobrá volba.

U motorů, které jsou mazány rozstřikem oleje, počítejte s tím, že je nemůžete používat při práci ve velmi zvlněném terénu. Motor může být nedostatečně mazán nebo může dojít k přelití oleje v motoru a k jeho následnému poškození což vždy znamená nemalou a zbytečnou investici do opravy.

Sekačky na trávu s pojezdem nebo bez pojezdu a s funkcí Redy start?

pokračování na v sekci sekáčkách PENZO