Jemné prádlo si žádá jemné zacházení

Jemné prádlo si žádá jemné zacházení

Krajka, mohér, satén, hedvábí, šifon. Aby prádlo vyrobené z jemných tkanin bylo i po roce nošení jako nové, potřebuje citlivou péči. Víte, jak se správně starat o své oblečení?

Diskutujte: Máte nějaký tip, jak se starat o jemné prádlo? Nebo ho házíte do pračky jen tak a ponecháváte svému osudu?

Mohlo by vás také zajímat: Prádlo pro podzim 2011: Šik, komfort nebo sexy? Nebo Překladový slovník II.: Prací symboly

Jemné jako peříčko. Právě takové je oblečení ukryté ve vašem šatníku a prádelníku. Krajková podprsenka, šifonová halenka, saténová noční košilka, hedvábný šátek nebo mohérový svetr. Aby bylo oblečení vyrobené z jemných tkanin stále stejně krásné jako nově koupené, starejte se o něj s láskou.
Každá látka má svá specifika a žádá si speciální péči. Důležité je řídit se štítky, na kterých je uvedeno, jak oblečení prát a čistit. Zatímco bavlna je velice odolná a je možné ji prát i na 95oC, vlna, hedvábí, len nebo viskóza vyžaduje jemnější zacházení. To samé platí pro funkční oblečení vyrobené z materiálů mrazu a vodě odolných. Musí se prát ve speciálním pracím prostředku, který nenaruší strukturu látky. Pořídíte ho v každém větším obchodě se sportovním oblečením.

 

Nové nebo jen dobře udržované?

U hedvábí a vlny se vždy přesvědčte, zda se vůbec daný kousek oblečení smí prát. Vlněný kabát bude většinou potřebovat vyčistit v čistírně, praním v pračce byste ho totiž zničili a jeho hladká struktura by se proměnila v nevzhledný koberec. Vlněné kousky, které se smějí prát, perte na jemný program a neždímejte je. Oblečení by se srazilo nebo by na něm vznikly žmolky. Všechny jemné tkaniny perte nejvíce na 30oC a nikdy nepoužívejte sušičku.
Pozor si dejte také na aviváž. Sice nádherně voní, ale používejte ji raději jen na pevné tkaniny, například na ložní prádlo a ručníky. Aviváže totiž obsahují látky, které škodí vláknům textilií, roztahují je a oblečení tak ztrácí svůj původní tvar.

 

·         Ani žehlení jemných tkanin se neobejde bez problémů.

Zatímco džíny nebo bavlněné košile můžete s klidem žehlit na vysokou teplotu, u vlny raději použijte pouze napařování. Hedvábí, satén, len a viskózu žehlete na nejnižší stupeň a přes mokrý hadřík nebo alespoň z rubové strany.
Pokud oblečení věnujete dostatečnou péči, odvděčí se vám krásným vzhledem a každý se vás i po roce nošení bude ptát: „To máš nové?“.

 

Více se múžete dočíst v celém článku Jemné prádlo si žádá jemné zacházení. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Krása a móda.