Noční vidění a dalekohledy

Přístroje pro noční vidění – noktovizory – jsou nabízeny ve čtyřech generacích. Číslo generace určuje typ elektrooptického převaděče, který je v daném nočním vidění použit. Elektrooptický převaděč a jeho kvalita je určující pro výsledný výkon a obraz nočního vidění.

Noční vidění první generace jsou velice populární u široké veřejnosti (pozorování zvěře myslivci), neboť za příznivou cenu poskytují relativně ostrý a jasný obraz, avšak obraz může být mírně rozmazaný v okrajích. Přístroje první generace mohou i po vypnutí malou chvíli vyzařovat zelené světlo. Pro noční pozorování zvěře vystačíte s nočním viděním I. generace vybavené přísvitem IR světla, které není běžným okem viditelné.

Noční vidění druhé generace jsou využívány profesionály. Oproti nočnímu vidění I. generace je přidána mikrokanálová deska tvořená miliony krátkých skleněných trubiček, které fungují jako zesilovač elektronů. Tím dochází k zesílení zbytkového světla mnohonásobně více než u nočního vidění I. generace, proto je obraz výrazně jasnější a ostřejší u nočních vidění II. generace. Rapidně se také zvyšuje rozlišení pozorovaných objektů.

Noční vidění třetí a vyšší generace poskytují svým uživatelům naprosto perfektní obraz i v těch nejhorších nočních podmínkách. Oproti II. generaci byly do nočních vidění III. generace přidány na fotokatodu chemické sloučeniny galia a arsenidu a přidán soběstačný integrovaný zdroj vysokého napětí. Noční vidění III. a vyšší generace jsou využívány americkou armádou a jejich mezinárodní obchod a vývoz zcela podléhá zákonům USA (pro export je nutná vývozní licence).

Přístroje pro noční pozorování jsou specializací společnosti ATN, v jejíž nabídce jsou monokuláry pro noční vidění, brýle pro noční vidění, binokuláry nebo pokročilejší přístroje pro noční pozorování. Noktovizory nabízené společností ATN bez ohledu na generaci jsou vybaveny IR světlem.

Věříme, že si pro vaše účely a k vaší spokojenosti vyberete ze široké nabídky nočních vidění na dalekohledy-puskohledy.cz.

Nejen noční vidění, ale i dalekohledy mají svoje technické parametry, které určují jejich kvalitu a možnost využití. Dalo by se říci, že univerzální dalekohled byste v široké nabídce dalekohledů na trhu hledali velice těžko.

Většina výrobců již v názvu dalekohledu uvádí jeho dva technické parametry, zvětšení a průměr objektivu. Informaci kolikrát dalekohled přiblíží pozorovaný objekt, nám udává zvětšení. Průměr přední čočky dalekohledu v milimetrech, to je tzv. průměr objektivu. V komentářích k jednotlivým dalekohledům je udáván údaj o zorném úhlu, který se udává ve stupních a je to úhel viditelného pole. Čím širší tento úhel je, tím lépe pozorovatel může sledovat pozorované objekty. Souvisejícím parametrem je zorné pole (udáván v metrech) udávající, jak velkou výseč obrazu vidíme ve vzdálenosti 1000m.

Dalším méně důležitým technickým parametrem dalekohledu je relativní světelnost, která hovoří o množství světla procházejícím optikou dalekohledu. Průměr výstupní pupily říká, jaký svazek světelných paprsků dodává na oko pozorovatele.

Na kvalitu dalekohledu a pozorovaného obrazu má velký vliv úprava čoček (coating). Kvalitní dalekohledy mají svoji optiku potaženu tenkými filmy (tzv. antireflexními vrstvami) vlnové délky světla. Levnější dalekohledy mají svoji optiku potaženu jednoduchou antireflexní vrstva značovaou FullyCoated. Nejkvalitnější úpravou čoček je tzv. Super Fully MultiCoated, která výrazně zkvalitňuje pozorování uživatelům.