Práce už nečeká na každém rohu

Práce už nečeká na každém rohu

V letech 2004 byl přetlak na trhu práce a nedostatek uchazečů o práci. V těchto letech byl nabídek práce dostatek a změna práce nebo nalezení nové nabídky práce nebyl problém.

Z doby před sametovou revolucí bylo chodit do práce povinnost. Řada lidí se snažila z této povinnosti práce vyvléci řadou v té době nelegálních praktik. Z dnešního pohledu je tento přístup k „povinnosti“ práce zejména pro mladé komický.

Po změně na tržní ekonomiku se pro běžné občany stala z povinnosti chodit do práce nutnost. K uspokojování potřeb v tržní ekonomice bylo potřeba kapitál (peníze) a dobře placená práce byla cestou jak tento kapitál získat. Záměrně opomíjím praktiky práce „bílých koní“ atd.

V rozkvětu naší ekonomiky byly firmy ochotny platit velké peníze agenturám práce, aby jim našli vhodné uchazeče. Specialisti „headhunteři“ měli plné ruce práce jak poptávky firem vykrýt.  Úřad práce tak často sloužil pouze jako místo, kde se chodí ti, kteří nechtějí pracovat registrovat kvůli sociálním dávkám. Tuto činnost označuje ekonomika jako „dobrovolnou nezaměstnanost“.

S příchodem finanční krize se situace změnila a nezaměstnanost na trhu práce prudce stoupla. Úřad práce se stal jednou z nejdůležitějších cest při hledání nové práce.  Pomoci vám můžou portály práce, které nabízejí nabídky práce od zaměstnavatelů.

Nabídky práce z jednotlivých portálů je možné si také nechat zasílat na e-mail. Máte tak jistotu, že Vám nová práce neuteče jen kvůli tomu, že jste dnes nebyli na internetu.