Zoomové dalekohledy

Pro milovníka přírody, turistiky, myslivosti, sportu, divadla nebo jiných kulturních akcí jsou dalekohledy dobrým dárkem, „rozšířením obzoru“. Dalekohled je pro některé z nás zdrojem obživy nebo ochrany, pro jiné předmětem poznání nebo útěkem od všedních starostí. Oko a lidský mozek je dokonalý optický přístroj, který však má svá omezení a dalekohled je optický přístroj, který vjemy lidského oka zdokonaluje.

Nabídka dalekohledů na www.dalekohledy-puskohledy.cz je jednou z nejširších nabídek mezi e-shopy. Nabídka zahrnuje v sobě všechny přední značky dalekohledů (Bresser, Bushnell, Fomei, Meopta, Nikon, Tasco, Yukon, atd.) a širokou škálu dalekohledů pro různé účely (pozorování, turistika, myslivost, námořní, jachting, divadlo, sportovní utkání  nebo teleskopy).Jednou z nejobsáhlejších skupin jsou pozorovací dalekohledy. Pozorovací dalekohledy a jejich použití je široké, od turistiky, sportu, rybaření, námořních účelů až po myslivost, záleží mimo jiné na rozlišení a zvětšení dalekohledu. Pozorovací dalekohledy jsou zastoupeny v celé cenové škále, od cenově dostupných až po cenově náročné dalekohledy. Záleží pouze na vás, jakou finanční částku chcete do svého dalekohledu dát a co očekáváte, že vám dalekohled nabídne.

Každý dalekohled má ve svém názvu dvě čísla (10×50, 8×32 …), první číslo udává zvětšení (přiblížení) a druhé číslo udává průměr předních čoček v milimetrech. Pokud je v názvu dalekohledu více čísel (7-21×40,…), jedná se o tzv. zoomové dalekohledy. Jedná se o dalekohled s proměnným zvětšením umožňujícím variabilní přiblížení. Tento dalekohled má složitější optiku, proto je zoomový dalekohled o něco těžší, další nevýhodou je, že optikou proniká méně světla a jejich zorný úhel je menší. Zoomový dalekohled však nelze chápat jako dalekohled pro univerzální použití. Zoomový dalekohled vám umožní pozorovat objekty vzdálené a poté pozorovat detail tohoto vzdáleného objektu a zároveň budete moci z pozorování v dálce přejít na pozorování objektů blíže umístěných. Zoomové dalekohledy jsou dražší než dalekohledy s pevným přiblížením. Zoomové dalekohledy jsou, díky složitější konstrukci optiky) náchylnější na poškození při naťuknutí nebo pádu dalekohledu. Mezi profesionály nejsou zoomové dalekohledy preferovány. Někteří výrobci nevyrábí zoomové dalekohledy v binokulárním (na obě oči) provedení, pouze dalekohledy monokulární (na jedno oko). Důvodem preferování monokulárních zoomových dalekohledů, je mimo jiné větší průměr přední čočky dalekohledu (vyšší světelnost) a větší rozměr dalekohled a tedy časté pozorování objektů ze stativu (eliminace třesu obrazu).

Pokud se rozhodujete, jaké přiblížení by pro vás bylo pro vaše účely nejvhodnější, mějte na paměti, že při menším zvětšení je obraz kvalitnější – lepší kontrast, barevnost, světelnost. Dalekohledy s menším přiblížením se „lépe drží v ruce“ (neprojevuje se natolik třesoucí se obraz). Menší přiblížení znamená větší zorný úhel dalekohledu. Pro ruční pozorování se obecně doporučují dalekohledy s maximálně 12-ti násobných zvětšením. Při větších zvětšeních je třes pozorovaných objektů natolik „nepříjemný“, že se doporučuje využívat při pozorování stativ nebo jinou oporu.

Pokud chcete mít velký zorný úhel, lepší světelnost a kontrast obrazu při pozorování a celkově kvalitnější obraz, vybírejte dalekohledy s větším průměrem čoček.

Zkušení myslivci nebo pozorovatelé přírody upřednostňují dalekohled s menším zvětšením, ale velkým průměrem předních čoček (např. 7×50 nebo 8×56), protože tyto dalekohledy zaručují perfektní optické vlastnosti i ve špatných světelných podmínkách (špatné počasí, podvečer, brzké ráno) a velice jasný a ostrý obraz.