Jezírka

Voda, přírodní živel, který v sobě skrývá mnoho podob; klidná voda v rybnících a jezerech, poklidná voda v potůčcích a říčkách, dravá voda v řekách a nesmíme opomenout zimní období vodu ve formě sněhu a ledu. Tyto všechny tváře vody lze vměstnat na Vaši zahradu tím, že zbudujete zahradní jezírko. Zahradní jezírka můžete ozvláštnit potokem, rozšířit o bažinu plnou flóry a fauny. Pokud snad nemáte dostatek prostoru na Vaší zahradě ani tak se nemusíte vzdát vody – stačí malé zahradní jezírko na Vaší terase v dřevěném sudu nebo kamenném žlabu.

Dalo by se říci, že ve fantazii se meze nekladou, můžete vytvořit přírodní jezírko osázené domácími rostlinami (např. kosatci, zevary a poskytnout tak biotop pro vážky, vodoměrky a žáby) nebo si můžete zbudovat zahradní jezírko v asijském duchu (osázet je např. lekníny, bambusy a kapradinami). Stačí jen vodní plochu s rozvahou a vážností zakomponovat do okolí zahrady a stylu domu.

Zahradní jezírko se může stát Vaším originálním akváriem. Na našem trhu existuje široká škála okrasných a exotických rybek (např. Koi kapr, jeseter ruský, karas zlatí, hořavka duhová, plotice obecná). S jejich výběrem Vám rádi pomohou odborníci z jezirka-brno.cz.

Při plánování zahradního jezírka postupujte pečlivě a dopřejte si čas pro Vaše konečné rozhodnutí. Neváhejte se obrátit na odborníky www.jezirka-brno.cz, kteří Vám pomohou ucelit Vaše představy a vize o zahradním jezírku. Kvalitním plánem vyloučíte nebo minimalizujete náklady spojené s případnými změnami zahradního jezírka. Je nutné zdůraznit, že přestavba jednou hotového zahradního jezírka Vám může přinést téměř stejné náklady jako jeho zbudování a v mnoha případech je nová realizace spojena s mnoha úskalími.

Správné jezírko pro Vaši zahradu a vaše potěšení může být buď přírodní, nebo okrasné. Každá varianta zahradního jezírka však s sebou nese určité psané či nepsané, ale mezi odborníky známé, zákonitosti. Okrasné jezírko může být tvořeno jednoduchou nádrží lemovanou pouze několika rostlinami, nebo může představovat jezírko s několika hloubkami a bujnou flórou, okrasné jezírko může mít v sobě zakomponovanou fontánu nebo jiné vodní hrátky. Zahradní jezírko může být vytvořeno z hotové nádrže nebo vymodelováno a položena fólie. Možností a variant je mnoho, ale některé prvky se nedoporučují kombinovat, například okrasné ryby a lekníny nemají rády fontánky a jiné vodní hrátky.

Pokud preferujete přírodní zahradní jezírko, měli byste počítat s větší plochou na tento Váš projekt. Přírodní jezírko vyžaduje několik hloubek, břehový pás osázený našimi plovoucími a bahenními rostlinami. Dosáhnout samočisticí schopnost vody v přírodním zahradním jezírku je však velice složité a proto se v mnoha případech nakonec bez filtrů a čerpadel neobejdeme ani u těchto typů jezírek.

Možností je opravdu nepřeberné a tak jak jsou ve Vašem okolí rozdílné zahrady mohou být rozdílná i zahradní jezírka, přijďte a nechte se například inspirovat již provedenými realizacemi odborníků JezírkaBrno.