Navigační GPS přístroje

Satelitní gps navigační systémy začaly vznikat už v 60. letech minulého století. Tehdy se však počítalo s jejich využitím výhradně pro vojenské účely. V roce 1960 zahájila americká armáda umísťování družic Transit na oběžnou dráhu. Jejich úkolem bylo především určování polohy vojenských vozidel a různých jiných jednotek. Zkratka GPS znamená Global Positioning System. Jedná se o celosvětový družicový navigační systém, pomocí kterého lze určit přesnou geografickou polohu prakticky kdekoliv na Zemi. Mezi průkopníky v přenosných navigací pro auta patří výrobce TomTom a její modely GO. Pro turistické navigace je pak leaderem trhu Garmin.
Modely turistických ručních GPS přijímačů se dělí na mapové a nemapové. Mapové turistické navigace umožňují zobrazit přímo na dostatečně velkém displeji digitální mapu a Vaši polohu na ní. Nemapové navigace určí Vaši polohu, rychlost, směr pohybu, teprve až s pomocí papírové mapy určíte, kde se nacházíte. O nemapových navigacích lze říci, že jsou to lepší buzoly, které Vám usnadňují orientaci v terénu.Jedná se o malé ruční navigace do přírody nebo na kolo. Příkladem mapové GPS mohou být řady navigací GARMIN Edge, GARMIN Dakota, eTrex Legend a další. Příkladem nemapové navigace je GARMIN eTrex H.
Vlajkovou lodí v oblasti turistických a cyklo navigací je společnost Garmin. Modely této společnosti umožňují exporty dat z/do počítače a z/do navigace. Záleží pouze na Vás jak možnosti fenoménu geocaching využijete právě Vy. Právě geocaching, hledání podkladů na specializovaných www stránkách na internetu, zvyšuje v poslední době oblibu turistických navigací.
Výše uvedené turistické GPS navigace jsou odolné přístroje proti otřesům, vlhku, pádům, vyšší modelové řady turistických navigací dokonce zaručují odolnost proti namočení. Při výběru outdoorové navigace neopomeňte informaci o výdrži a počtu používaných baterií. Doporučujeme upřednostnit přehledný a veliký displej, možnost uživatelského nastavení jednotlivých funkcí. V terénu se Vám také jistě osvědčí jednoduchost ovládání přístroje. V nabídce GPS-NAVIGACE-SHOP naleznete vedle široké škály turistických navigací a navigací na kolo také příslušenství.Turistická navigace může být Vašim průvodcem při pěších toulkách krajinou (a to nejen tou českou a moravskou, protože na trhu jsou v nabídce TOPO mapy několika států) nebo při cykloturistice.Na trhu jsou navigace, které mají ve své paměti vedle automapy také turistickou mapu. Výhodou těchto hybridních modelů je, že navigace Vás po silniční síti doveze na místo Vašeho výletu, kde Vás po změně mapy tentýž přístroj naviguje v terénu. Je však nutné podotknou, že odolnost speciálních turistických navigačních přístrojů je vyšší než u autonavigací. Proto je namístě opatrnost, abyste svou navigaci nepoškodili. Výrazný rozdíl mezi autonavigací a turistickou navigací je absence hlasového výstupu u turistických navigací.
Outdoorové-turistické navigace stejně jako automobilové navigace mají kromě své hlavní funkce i několik přidaných funkcí, např. měření času, rychlosti, délky trasy, převýšení, nebo možnost zaznamenat zajímavé objekty přímo do paměti přístroje (fenomén geocaching).