Předokenní rolety – dobrý sluha, nebo výstřelek dnešní doby?

Myčka nádobí, počítač, internet, mobilní telefon. Všechny tyto věci mají hodně společného.

Z počátku bylo mnoho různých názorů, kladných i negativních, ale postupem času se z nich staly věci nepostradatelné pro moderní život. Lze takto z nadsázkou označit i předokenní rolety?

Co je to vlastně předokenní roleta? Venkovní stínění nejen skleněných ploch. Nenápadné, ale důležité je označení venkovní, předokenní. Výrobci oken nabízejí dvojskla, trojskla, pokovená, plněná plynem. To vše, aby co nejvíce zabránili vyhřátí, nebo naopak ochlazení skleněných ploch. V okamžiku, kdy k tomuto dojde, začne skleněná výplň přímo topit do místnosti, nebo naopak unikat teplo ven. Předokenní roleta tento proces velmi výrazně zpomaluje.

Důvody k instalaci předokenní rolety mohou být různé. Nejčastěji je požadavek na bezpečnost. Předokenní roleta zabrání zvědavým pohledům sousedů na vaši novou kuchyň, či televizi. Eventuálním vetřelcům nedovolí získat informace o stavu vaší domácnosti, zda jste přítomni, či zda jste právě na dovolené. S pohledu pojišťoven se jedná o další zábranu.

Samozřejmě lze vyrobit i předokenní roletu s bezpečnostní lamelou, která získala atest 3 bezpečnostní třídy, avšak pro zajištění v privátním sektoru, plně vyhovují lamely hliníkové, vyplněné PUR pěnou. Dříve se používaly lamely plastové z PVC. U těchto PVC lamel jste získali pouze zastínění. Bezpečnost, trvanlivost byla v porovnání s lamelou hliníkovou, skoro nulová. Z těchto důvodů se dnes využívají pro předokenní rolety převážně lamely hliníkové. Lehké shrnutí: předokenní roleta zajistí soukromí, bezpečnost, izoluje tepelně a zvukově. To vše získáte instalací předokenní rolety.

Předokenní rolety dělíme na různé druhy, převážně podle umístění roletové schránky, kam se rolují lamely při zvednutí rolety.

Roletovou schránku, box, můžeme umístit pod fasádu, což se vhodná varianta pro novostavby, případně rekonstrukce. Zde nedochází k zastínění okna. Další možností je instalace předokenní rolety na domy s již hotovou fasádou, kde je schránka namontována v okenním otvoru. V tomto případě dochází k částečnému zastínění okna roletovou schránkou. Velikost roletové schránky je závislá na výšce okna a použitém druhu ovládání. Při ručním ovládání u klasického okna dochází k zastínění skleněné plochy cca 1 – 2 cm. A to lze vzhledem k získaným výhodám velmi snadno překonat.

Další nespornou výhodou u předokenní rolety je možnost instalace integrované rolovací sítě proti dotěrnému hmyzu. U takto vybavené předokenní rolety dochází ke zvětšení roletové schránky.

Předokenní roletu lze pro větší pohodlí vybavit motorem, který je umístěn v roletové schránce v hřídeli. Motorovou roletu poté plynule ovládáme stisknutím tlačítka vypínače. Náročnější klientele nabízíme až 20-ti kanálový dálkový ovladač s velkým množstvím ovládacích kombinací.

Aby váš dům přirozeně žil i v době vaší nepřítomnosti, o to se postará centrální časovač. Ten opět nabízí mnoho ovládacích kombinací, které si může klient libovolně programovat po dnech v týdenních cyklech.

Předokenní roleta není jen funkční věc, ale může se stát velmi vkusným desingnovým prvkem.

Výrobci nabízejí mnoho barevných provedení pro lamely, schránky a vodící lišty. Od základních barev, po folie imitující, více či méně zdařile, dřevo, až po 2500 odstínů barev. Možnost lakovat schránku a vodící lišty se využívá čím dál tím více. Předokenní rolety lze tak pohodlně přizpůsobit vašemu domu.

Nepsané pravidlo pro výběr barev zní: schránky, vodící lišty a spodní koncové lamely by měly mít barvu oken. Pro samotnou lamelu pak doporučujeme ideálně světlý odstín, který nejméně přitahuje světlo a při stažení předokenní rolety příliš neztmavuje místnost. Jedná se jen o nepsané pravidlo, nikoliv zásadu, či dokonce nutnost! Nabídka barev skutečně uspokojí i velmi náročné zákazníky.

Předokenní rolety – dobrý sluha, nebo výstřelek dnešní doby? Odpověď necháme na každém z vás…