Mikroskop 2

Mikroskop je pozoruhodné zařízení nejen pro vědecké, ale i pro amatérské účely. Jejich využití v domácím prostředí není rozhodně marné a už vůbec ne nezáživné. Opak je pravdou. Dětský mikroskop umožní Vašim dětem, ale i Vám, mohou objevovat „nový svět“.

Před nákupem mikroskopu byste měli ohodnotit schopnosti a znalosti uživatele v oblasti pozorování pod mikroskopem a ujasnit si pro jaké účely mikroskop nakupujete.

V případě, že se jedná o začátečníka a mikroskop by měl sloužit pro domácí hobby využití, měli byste vybírat mikroskop v kategoriích žákovských a dětských mikroskopů. Tyto mikroskopy disponují velice jednoduchým ovládáním a není potřeba žádné složité nastavení před jejich užíváním. Mezi žákovskými či studentskými mikroskopy lze najít modely z plastu nebo kovové mikroskopy se skleněnými čočkami. Jedná se o mikroskopy monokulární. Dalším parametrem výběru těchto mikroskopů je typ osvětlení – pomocí zrcátka nebo elektrické. Vyšší řada modelů v této kategorii umožňuje přenos obrazu na obrazovku počítače a tedy pozorování nejen pod okulárem. Mikroskopy této kategorie povětšinou neumožňují pozorování trojrozměrných, neprůhledných předmětů, toto umožňují tzv. stereomikroskopy. Žákovské a studentské mikroskopy umožňují pozorování preparátů vložených mezi podložní a krycí sklíčko (lze zakoupit hotové preparáty, nebo si je připravit vlastními silami).

Pokud jste svoje dovednosti ohodnotili na středně pokročilé a s pozorováním biologických vzorků již máte nějaké zkušenosti je pro Vás vhodná kategorie mikroskopů laboratorních. Do této kategorie patří mikroskopy v kovovém provedení s velice kvalitní skleněnou optikou vč. pokročilého nastavení optické soustavy. V nabídce dalekohledy-puskohledy.cz naleznete sady připravených vzorků k pozorování. Pokud jste zdatní a jste schopni vzorky pro pozorování připravovat sami, pak byste si měli spolu s mikroskopem pořídit taktéž sadu nástrojů pro přípravu vzorků, Petriho misky, krycí a podložní skla apod. Také v kategorii laboratorních mikroskopů lze vybírat mezi mikroskopy, které umožňují pozorování pouze v okuláru nebo mikroskopy, které umožňují také pozorování na monitoru počítače (otázka volby okuláru – optický nebo elektronický).

Pokud jste profesionál a Váš mikroskop by neměl sloužit pouze pro pozorování biologických, ale také technických vzorků, pak vybírejte vybírat z nejvyšších řad laboratorních mikroskopů – stereomikroskopů, speciálních technických mikroskopů nebo mikroskopů speciálních, které jsou určeny převážně pro vědecké účely a umožňují práci s metalografií (výbrusy kovů, vady plastů apod.), případně fluorescencí (některé typy mikroorganizmů, běžně neviditelných), nebo inverzní (pozorování živých buněčných struktur ve speciálních nádobách) atd. Stereomikroskopy umožňující pozorovat neprůhledné trojrozměrné předměty Vám otevřou nikdy nekončící škálu pozorovacích předmětů okolo Vás. Pozorování v tomto mikroskopu je plastické a třírozměrné. Avšak záznam takového pozorování do digitální formy je velice složitý – buď dochází k redukci na 2D (zploštění obrazu) nebo se jedná o velice náročný proces zobrazení v 3D na bázi skenování a následného skládání, který je v domácím prostředí prakticky neproveditelný.