Defekty pastovitých omítek

Nejčastěji používanou povrchovou úpravou pro renovaci fasády je probarvená pastovitá omítka. Jelikož zateplených a opravených fasád kolem nás stále přibývá, můžeme vypozorovat jasné estetické rozdíly. Při výběru omítky nedávejte na zcela nejlevnější stavební materiál.

Je velmi důležité zkombinovat stavebniny na fasádu z ohledem na funkčnost a estetičnost. Z praktických zkušeností můžeme potvrdit, že světlé odstíny HBW nad 35 jsou naprosto bez problémů v zrnitosti od 1,5mm. Díky menší pigmentaci je fasádní stavební materiál méně náchylný na odrazy slunečního záření a nedokáže tak přiznat nežádoucí jev – viditelné zatočení. Čím je tedy zvolený odstín omítky světlejší, tím máte větší možnost výběru zrnitosti.

Obavy můžete mít až při výběru opravdu sytých odstínů s HBW pod 25. Stavebniny nabízí veškerou barevnou škálu omítkovin. Dbejte ve vlastním zájmu o vyvážený kompromis mezi odstínem, strukturou a typem omítky. Syté odstíny jsou ve stpojení s některými typy omítek opravdu náročné na zpracování. Vlivem špatné kombinace může dojít k esteticky viditelným a nepřehlédnutelným defektům fasády. Ty následně v drtivé většině případů vedou ke sporům mezi realizační firmou a zákazníkem. Přitom vina nemusí být v rukou prováděcí čety, nýbrž v samotné konfiguraci materiálu.

U sytých odstínů vybírejte struktury od 2,0mm zrnité nebo rýhované. Tyto zrnitosti již mají větší vrstvu a dají se lépe aplikovat na fasádu, čímž dochází k výraznému omezení viditelného zatočení. Pokud si tedy investor řeší stavební materiál svépomocí, dbejte na výše uvedené doporučení. Specializované stavebniny na zateplení Vám odborně poradí a doporučí vhodnou konfiguraci.