Může úřad práce pomoci právě vám?

Co vlastně je úřad práce a co znamená být zde zaevidován? Chcete vědět, zda máte nárok na podporu v nezaměstnanosti? Pak čtete správně, budeme se vám snažit vysvětlit to nejzákladnější o úřadech práce.

Jedná se o správní úřad, který nám poskytuje informace o volných pracovních místech na území České Republice, poradenské služby a další informace. Jeho služby jsou bezplatné.

Můžete být buď zájemcem, nebo uchazečem o zaměstnání. Zájemcem se stáváte tehdy, pokud zažádáte Úřad práce o zařazení do evidence. Uchazečem budete, pokud požádáte úřad práce o zprostředkování zaměstnání – učinit tak můžete pouze osobně.

Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, musíte být v evidenci uchazečů, podat žádost o poskytnutí příspěvku a v uplynulých třech letech získat zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců. Doba podpory je také časově omezená. Jste-li ve věku méně než 50 let podpora vám bude vyplácena po 5 měsíců. Je-li vám od 50 do 55 let, získáte podporu v době 8 měsíců, nad 55 let bude doba 11-ti měsíční.

Výše podpory v nezaměstnanosti se vypočítává z průměrného měsíčního čistého výdělku. První dva měsíce dostanou nezaměstnaní 65% z průměrného výdělku, další dva činí podpora 50% a zbytek podpůrčí doby uchazeč dostane pouze 45%. Při rekvalifikaci se podpora zvyšuje na 60 procent dřívějšího výdělku, maximem však kolem 14 000 Kč měsíčně.