Při hledání práce myslete na průvodní dopis

Málokdo si uvědomuje důležitost správně napsaného průvodního dopisu, který je jakýmsi předvojem před čtením vlastního životopisu. Nejdřív bych asi vysvětlil druhou část nadpisu tohoto článku, tedy přeplněný životopis. Znáte to, člověk najde nabídky práce, které jsou pro něj téměř dokonalé. Chce se firmě tak moc zalíbit a tak se pustí do vymýšlení toho nejlepšího životopisu na světě. Úvodní část životopisu je napsaná během pár minut, jméno, příjmení, adresa, kontaktní údaje, první škola, druhá škola a třetí škola. Teď ale přichází to důležité, to na co se majitelé firmy nebo personalisté zaměří nejvíc, schopnosti, dovednosti a hlavně pracovní zkušenosti. Tak co bych tam tak napsal, nejlepší bude napsat tam všechno co ovládám, i co umí jen z části a aby toho nebylo málo, napíšu tam i to, o čem jsem jenom slyšel, doučit se to můžu přece vždycky. 

Takhle je to špatně. Nejenom, že se v životopisu musí uvádět pravdivé informace, jelikož lež se ukáže při přezkoušení na pracovním pohovoru nebo pár týdnů po nastoupení do práce, ale je bláhové si myslet, že se něco doučím, až když to bude potřebovat pro svoji práci. Navíc, personalisty ani majitele firem nezajímá úplně všechno, co uchazeč ovládá, zajímá ho jen to, zda je to ten pravý kandidát na vypsanou pozici. Takže, pokud se někdo hlásí na pozici vrátného, nikoho nezajímá, že umí programovat v Pascalu, to napiš do životopisu, který posíláš jako odpověď na pracovní nabídku „Přijmeme programátora v Pascalu“. 

 

Hlavní myšlenkou tohoto článku je to, proč je průvodní dopis důležitější než sebelepší životopis. Už na začátku jsem psal, že průvodní dopis je jakýsi předvoj před čtením strukturovaného životopisu, je to pravda. Průvodní dopis je to první, na co se majitel firmy nebo personalista dívá a podle toho, jak na něj průvodní dopis zapůsobí, rozhodne se projít si životopis uchazeče o práci. Nemyslete si, že firmy mají čas a kapacity na to, procházet stovky životopisů. Ano, stovky. Obzvlášť v oborech jako administrativa, IT apod. je na jedno místo až 500 uchazečů. 

Průvodní dopis je tedy nejdůležitějším prvkem, který obsahuje odpověď na pracovní nabídku. Všechna volná místa jsou jedinečná a proto bychom měli na každou nabídku práce napsat nový průvodní dopis nebo původní alespoň trochu upravit. Není nic horšího, než posílat hromadně odpovědi na inzeráty se stejným zněním. 

Jak napsat dokonalý průvodní dopis si popíšeme v některém dalším článku, mezi tím se můžete inspirovat na stránkách www.onlinezivotopis.cz, kde naleznete zajímavé tipy na to, jak se poprat s průvodním dopisem, jak napsat výborný životopis a jak se připravit na pracovní pohovor.