Strukturovaný životopis

Jedná se o nejdůležitější dokument při hledání práce. Někdo může namítat, že již není tak osobní a nemůže se v něm dostatečně vyjádřit zájem pracovat právě pro danou společnost. K tomu však v dnešní době slouží jiný dokument – tzv. motivační dopis. Proto neváhejte napsat a zasílat oba dva tyto dokumenty.

Jak na strukturovaný životopis?
Nazýváme ho strukturovaným právě pro jeho strukturu a snadnou orientaci v textu. Personalisté (nebo zaměstnavatelé), dostávají denně desítky životopisů a nemají čas na čtení „slohových prací“. Tento typ životopisu jim pomáhá ke snadnému a rychlému čtení. Mohou se tak zaměřit pouze na informace, které je opravdu zajímají – především dosažené vzdělání a pracovní zkušenosti.

U osobních údajů si nejde pozor na kontaktní údaje. V životopise vždy uvádějte aktuální a pokud možno ty, na kterých jste nejvíce k zastižení.

U vzdělání a pracovních zkušeností pište vše chronologicky od teď do minulosti. Jak už bylo zmíněno, jedná se o nejdůležitější část životopisu. Snažte se psát výstižně, avšak nezapomínejte uvádět název vaší pracovní pozice a náplň pracovní činnosti. Také u vzdělání vypište název školy, obor studia a vaší závěrečnou zkoušku.

Neopomínejte další znalosti a dovednosti. Jako jsou například jazyky, počítačové dovednosti nebo řidičský průkaz. Můžete zmínit také vaše charakteristické vlastnosti – ovšem pouze ty pozitivní, které vám mohou k získání práce napomoci.

A rovněž je dobré popřemýšlet o referencích (viz. životopis vzor), ty se hodí připsat pod text. Měli byste uvádět pouze ty předchozí zaměstnavatele, ke kterým máte kladný vztah a víte, že v případě telefonátu vám zaručí úspěch.