Dalekohledy 3

Dle toho jestli pohrozujeme jedním nebo oběma očima rozlišujeme dalekohledy – monokuláry. Důležitými parametry pro dalekohledy jsou zvětšení a světelnost. Podle konstrukce rozdělujeme dalekohledy na refraktory /objektiv je tvořen jednou čočkou, nebo soustavu čoček/ a reflektory /objektiv tvoří zrcadlo/.

To, že jsou lovecké dalekohledy nezbytnou výbavou myslivců, lovců, příp. vojenských či policejních jednotek je fakt. K čemu tedy může sloužit dalekohled při obyčejných procházkách? Umím si docela dobře představit, že někteří turisti, zvláště při delších výšlapech jej z batohů vyřadí, protože je zbytečně těžký, zabírá místo a je celkem nepotřebný.  Ve skutečnosti se pro vás dalekohled může stát nepostradatelným pomocníkem, který vám může ušetřit kilometry navíc v neznámém terénu. Díky němu, si můžete prozkoumat trasu dopředu a zvolit nejschůdnější cestu.  Určitě pro vás bude také zajímavé pozorovat zvěř, či ptáky ve volné přírodě a možná zjistíte, že známé obzory nejsou pro vás tak známé, až je spatříte v hledáčku dalekohledu. Potom zjistíte, že dalekohled není zbytečností ve vašem batohu, ale stane se vítaným pomocníkem a společníkem.

Lovecké dalekohledy jsou zpravidla vodotěsné, plněné dusíkem a pogumované. Pro lovecké účely jsou nejvhodnější dalekohledy s vyšší světelností (výstupní pupila by měla být kolem 7mm). Volba zvětšení dalekohledu je závislá na zkušenostech myslivce; nejvhodnější pro ruční pozorování jsou dalekohledy se 7-10ti násobným zvětšením, ale zkušení myslivci jsou schopni „udržet v ruce“ dalekohledy se zvětšením 12-16ti násobným, větší zvětšení již vyžadují oporu nebo stativ. U loveckého dalekohledu se využije velké zorné pole, přičemž platí, že čím je větší zvětšení, tím je menší zorné pole

Pozorujete rádi noční oblohu, hvězdy, souhvězdí? Zajímá vás astronomie, je to vaše hobby a relaxace? Je téměř jisté, že dříve či později začnete uvažovat o koupi vlastního hvězdářského dalekohledu. Vlastní hvězdářský dalekohled vám bezesporu umocní nádherné zážitky z pozorování noční oblohy. Pro pozorování noční oblohy jsou nejvhodnější místa, kde není světlo z okolí (pouliční lampy, rozsvícená okna domů …). Správně vybrané místo pro pozorování noční oblohy podpoří kvalitu vašeho hvězdářského dalekohledu. Minimalizace okolního světla, prachových částic a vodních par v ovzduší, to je ten správný směr pro pozorování vesmírných těles na hvězdné obloze.

 

Hvězdářské dalekohledy se dělí podle konstrukce do dvou základních skupin; čočkové (refraktory) a zrcadlové (reflektory). Nabídka dalekohledy-puskohledy.cz nabízí obě skupiny těchto hvězdářských dalekohledů a umožňuje díky preciznímu filtru hledání podle různých, vámi zvolených, parametrů.