Jak má vypadat správný životopis?

Vžijte se do role personalisty a zamyslete se nad tím, co by ho asi nejvíce zajímalo a kolik asi tak stráví nad vaším životopisem času. Ne moc. Přibližně několik sekund. Především proto, se ustoupilo od staré formy životopisu, které spíše připomínali slohovou práci. V dnešní době je již na většině pozic vyžadován tzv. strukturovaný životopis, který je nesrovnatelně kratší a přehlednější. Personalista si opravdu může dovolit strávit nad ním několik sekund tím, že zjistil, co ho nejvíce zajímá a co je pro něj prioritní.

Nezapomínejte však na to, že i strukturovaný životopis má jasná pravidla, která je nutno dodržovat. Životopis by měl být vizuálně přitažlivý, nicméně nepřehánějte to. Napište jej na čistý bílý formát papíru, použijte okraje a nepopsané místo pro snadnou orientaci v textu. Používejte jeden druh písma, nejlépe ty nejzákladnější, v kudrlinkách se personalistovi bude číst těžko. V jednoduchosti je síla a u tohoto typu životopisu to platí dvojnásob. Požaduje-li váš zaměstnavatel l fotografii, dbejte na to, aby byla v pravém horním rohu. Formát fotografie je obvykle stejného formátu jako například na pas či občanský průkaz. Rozhodně se nehodí fotografie z oslav či dovolených.

Rozhodně se nesnažte přetvořit strukturovaný životopis na slohovou práci. Strukturované životopisy by totiž neměly přesahovat více, než 2 listy formáte A4. Chcete-li budoucího zaměstnavatele zaujmout, zašlete životopis ve velké obálce. V případě emailu, použijte formáty, které nezpůsobí problémy při otevírání.