Znalost jazyků je při hledání zaměstnání klíčové

Jazykové dovednosti jsou dnes při hledání práce většinou klíčové. Jen málo firem v dnešní době neobchoduje se zahraničními partnery a proto je nutné, aby práce olomouc byl každý zaměstnanec schopen rozumět cizím jazykům. Znalost angličtiny je dnes u vysokoškoláků brána jako samozřejmost, mnohé firmy však po zaměstnancích vyžadují i další jazyky např. francouzštinu, ruštinu a němčinu. 

Je až s podivem, kolik vysokoškolsky vzdělaných lidí není schopno dát dohromady jednoduchou anglickou větu, natož, aby se pustili do rozhovoru s rodilým mluvčím. Vinu za to možná nesou školy a jejich neefektivní výuka cizích jazyků, ovšem největší podíl na špatné jazykové úrovní mají sami práce ostrava studenti a absolventi. Ti si neuvědomují, jak důležitá je schopnost se domluvit cizím jazykem. Schopnost hovořit anglicky je dnes považována za automatickou i v oborech, ve kterých bychom to možná nečekali. V dnešní době, kdy je trh práce přesycen si můžou firmy své zaměstnance vybírat ze stovky uchazečů a vybírají si ty, kteří jsou schopni odvádět kvalitně práci na určené pozici a zároveň reprezentovat svého zaměstnavatele jak v českém, tak i v cizím jazyce. 

O důležitosti umět alespoň jeden cizí jazyk svědčí i nabídka práce na pracovních portálech. Snad každá nabídka práce v oborech jako IT, logistika, management, administrativa apod. obsahuje požadavek alespoň na středně pokročilé znalosti angličtiny. I v ostatních oborech, u kterých práce liberec bychom to možná nečekali se požadují jazykové dovednosti alespoň základní úrovni. 

Odpovědi na nabídky práce se také změnily ve smyslu ověření dovednosti v cizích jazycích. Dnes již není výjimkou, že se na nabídku práce odpovídá anglicky, tzn. v angličtině napsaný průvodní, resp. motivační dopis a strukturovaný životopis v angličtině. O jazykových dovednostech si mnoho uchazečů o práci v životopisu vymýšlí, to není dobře. Při pracovním pohovoru, jehož část může probíhat v cizím jazyku, je pak snadné odhalit práce hradec králové podvodníka, který v životopisu uvedl nepravdivé údaje. 

Pokud si tedy chcete najít práci, mít výhodu nad ostatními uchazeči o práci a mít možnost beze strachu odpovědět na nabídky práce, které vyžadují znalost cizích jazyků, zkuste jazykové kurzy, doučování, výměnný pobyt nebo stáž v zahraničí.