Jak vybrat pneu?

Pneu definuje vždy výrobce vozidla ve spolupráci s výrobcem pneumatik.

  • Je možné užívat pneu s vyšší kategorií rychlosti, např. ‘H’ místo ‘S’
  • Je možný i vyšší index nosnosti pneumatiky, např. 82 místo 80
  • Každá změna musí být zaznamenána ve velkém technickém průkazu

Na vozidle smí být současně jen letní pneu se stejným rozměrem a konstrukcí. Na nápravě smějí být jen pneumatiky stejného rozměru, konstrukce, druhu dezénu pneu i značky.

Typový list pro zapsání pneumatiky:

Typový list - pneumatikyPro namontování většího rozměru pneumatiky a disků než je zapsáno v TP lze získat typový list pneu. Na jeho základě můžete své letní gumy i zimní gumy nechat zapsat do velkého technického průkazu. Mohu tak být na autě legálně.

Pneumatiky přímo zasahují do bezpečnosti provozu auta. Pneu mají vliv i na spotřebu auta a hlučnost.

Značení pneu (2012):

Producenti pneu musí od listopadu 2012 udávat míru spotřeby paliva, přilnavosti za mokra a klasifikaci hluku pneu pomocí energetického štítku. Tyto informace jsou uvedeny v materiálech s klasifikací od nejlepší po nejhorší.

Iniciativa vychází z návrhu Evropské komise v roce 2008. Je součástí akčního plánu pro energetickou efektivitu, určenému ke zlepšení energetické efektivity produktů, budov a služeb s cílem snížit spotřebu energie o 20% do roku 2020.

Dosáhnout nízkých hodnot valivého odporu pneumatik je důležité vzhledem k tomu, že přispívají ke spotřebě paliva až 20% u osobních automobilů a až 35% u automobilů nákladních.

Vynikající přilnavost pneu na mokru znamená kratší brzdnou dráhu při jízdě za deštivého počasí.

Hodnoty hluku pneu uvedené v označení nejsou interní hodnoty, které že řidič vnímá při jízdě. Jsou externí, které přispívají k akustickému znečištění.

Text k ničemu:

Objevily se již i články s účinností okolo 75 procent, ale nejsou obvyklé a situaci beztak dramaticky nemění. Kupříkladu nahrazení veskrze obyčejné šedesátilitrové nádrže nafty dnes nejrozumnějšími běžně dostupnými Li-ion akumulátory by znamenalo zatížit vůz „baterkami” o hmotnosti 2,4 tuny, což je více než kolik váží i ty nejtěžší osobní limuzíny se vším všudy.

Kompaktní pětidveřový vůz v provedení liftback bude na trhu pneu vyplňovat mezeru mezi populárními modely Fabia a Octavia. Dobrý den, chtěl bych vam predstavit nasi firmu. Z hlediska doplnitelnosti jde tedy o podobný princip jako u dnešní palivové nádrže, můžete jej doplnit během chvíle.

Palivové články jsou v raketoplánech používány zejména proto, že žádná lepší alternativa z hlediska objemové a hmotnostní náročnosti či efektivity není v daném případě k dispozici. Do palivového článku zkrátka doplníte palivo a je schopen z něj vytvářet elektřinu.

Většímu využití automobilů s gumami dnes brání před Reálné využitelnosti elektromobilů dnes brání neexistence možnosti efektivního uložení elektrické energie. Zatímco samotný elektrický pohon umí výrobci zvládnout velmi dobře, hledání rozumného úložiště energie potřebné k pohonu elektromotorů se zdá být neřešitelným problémem.