Stále jen splácíte dluhy? Nechte si je odpustit!

Takzvaný osobní bankrot vyhlásí v České republice každý měsíc více než tisíc lidí, přičemž každý z nich tímto krokem ušetří statisíce korun, někdy i miliony.

Co je vlastně osobní bankrot?

Osobní bankrot je mezi lidmi používaný termín pro oddlužení fyzických osob dle insolvenčního zákona. Dlužníci požádají soud o oddlužení a v žádosti uvedou všechny své existující dluhy. V případě, že soud rozhodne kladně a oddlužení schválí, dlužník potom odvádí měsíčně jen jednu splátku, kterou insolvenční správce rozděluje mezi věřitele. Pokud se dlužníku v 5 letech podaří splatit alespoň 30% svých závazků, zbytek je mu soudem odpuštěn.

Jak na to?

Soud o oddlužení rozhoduje na základě návrhu dlužníka a další přílohové dokumentace, je tedy důležité tyto dokumenty řádně připravit. V případě nedbale vytvořeného návrhu je zde riziko, že soud návrh odmítne, nebo dokonce na dlužníka prohlásí konkurz, což by znamenalo povinnost splatit veškeré dluhy a rozprodat majetek. Návrh Vám kvalifikovaně připraví nejlépe přímo insolvenční správce.

Pozor na „oddlužovací společnosti“

V současné době u nás působí desítky takzvaných oddlužovacích společností a samozvaných finančních poradců, kteří nabízejí zajištění oddlužení za nemalou úplatu. Klient se však od nich často dočká návrhu nevalné kvality, nebo skutečný návrh neobdrží vůbec. Skutečný insolvenční správce je zapsán v seznamu Ministerstva spravedlnosti ČR.

Oddlužení dle insolvenčního zákona je pro mnoho lidí východiskem z obtížné životní situace a často doslova zachraňuje životy dlužníků, kteří by jinak byli odkázáni ke splácení svých dluhů až do smrti. Vyplatí se však obezřetně vybrat odborníka, který Vám insolvenční návrh vypracuje a procesem Vás provede.