Stavíme zahradní jezírko

Když už se rozhodnete pro stavbu jezírka, je potřeba promyslet a ujasnit si spoustu dalších věcí. V první řadě je výběr správného místa. Zahradní jezírko můžete umístit do zadní části zahrady, kde se velmi brzy stane útočištěm plachých živočichů. Pokud v jeho blízkosti postavíte malý altánek, či jen lavičku, bude i pro vás klidným místem pro relaxaci. Jestliže se rozhodnete mít jezírko blízko domu, nebo terasy, budete ho mít neustále na dohled. Na hladině tak můžete pozorovat sluneční hru světla a stínu po celý den.  Umístění jezírka v zahradě je vždy na vašem rozhodnutí. Důležité věci, které je nutné brát v úvahu je osvícení sluncem, již rostoucí stromy v zahradě a také by zahradní jezírka neměla ležet v závětří, protože vítr přirozeně přináší do jezírka kyslík. Co se týká slunečního svitu, doporučuje se umístit jezírko do polostínu. Sluneční paprsky by na hladinu jezírka měly dopadat asi 7 hod denně. Příliš mnoho slunce jezírku škodí, protože v malém jezírku se voda rychleji ohřívá a podporuje růst řas. Stromy v blízkosti jezírka můžou spadem listí, nebo prašným pylem vodu zatěžovat a navíc hrozí nebezpečí tlaku kořenů na stěny jezírka.

 

Tvar jezírka si můžete určit sami např. pomocí zahradní hadice. Takto můžete zkoušet nekonečně mnoho variant pro zahradní jezírka. Ve chvíli, kdy si ujasníte tvar, nechtě jej na zahradě několik dní vyznačený. Budete kolem něj chodit, vidět ho z několika různých úhlů a uvidíte, jak na vás bude v prostoru působit a zjistíte jak dlouho bude na jezírko svítit slunce.

 

Optimální profil zahradního jezírka je takový, který zahrnuje všechny zóny od břehu po hlubokou vodu. Zárukou biologické rovnováhy je sousedící zóna vody mělké a hluboké.

Zóny v jezírku rozdělujeme na břehy, bahenní zóny, mělké zóny a hlubokou vodu.

Břehové zóny by neměly být moc strmé. Můžeme zde vysadit rostliny, které potřebují spíše vlhkou půdu. Bahenní zóna sousedí s břehem, zde se bude dařit rostlinám milující vlhkou půdu. Bahenní zóna v jezírku by měla být 10-20 cm hluboká a nejméně 30cm široká. Záleží na ploše jezírka, z ní by měla tvořit 35-40%. Zóna mělké vody by měla mít hloubku 30-60cm, tady se bude prospívat spousta vodních rostlin a můžete zde pozorovat ryby například KOI kapry. Zóna hluboké vody by měla dosahovat hloubky min 100cm. Její velikost je závislá na tom, kolik ryb chcete v jezírku míz. Hloubka  je důležitá v tom, aby se v letních dnech jezírko příliš neprohřívalo a v případě, že budete mít v jezírku ryby, je dostatečná hloubka potřebná k jejich přezimování.

 

Zda se rozhodnete pro plastové, nebo foliové jezírko je zcela na vás. Důležité je věnovat velkou pozornost přípravám a posléze samotným stavebním pracím. Jsou věci, které jste zcela určitě schopni si udělat sami. Nebo můžete stavbu jezírka přenechat na odborné firmě od začátku do konce.V určité momentě stavby zahradního jezírka, ale přijde fáze, kdy je nutné se obrátit na odborníky. V takovém případě máte jistotu, dokonale fungujícího zahradního jezírka, které vám bude přinášet radost a minimální starost.