Bezpečnost zahradního jezírka

Voda je životabudič a vždy přitahovala vše živé. Lidé odjakživa instinktivně vyhledávají vodu, aby si odpočinuli. V létě jezdí k moři, rybníkům, jezerům nebo sjíždíí řeky. Pobyt u vody je uklidňující a vracející síly. Je něco magického na sledování pohupující se vodní hladiny. Proto také tolik lidí v dnešní době, kdy je každá chvilka relaxu důležitá, vyhledávají pohodu v blízkosti domova. Koupací jezírka vybudovaná na vlastním pozemku přímo u domu jsou tak moderní trend a to nejen u rodinných domů ale také u v sídlech firem nebo městských parcích.

 

Bezpečnost zahradního jezírka

 

Pokud se pro stavbu jezírka rozhodnete také, měli byste hned v úvodu plánování důkladně popřemýšlet o bezpečnosti jezírka. Vodní hladina jezírka bude přitahovat vše živé v okolí. Majitel pozemku a jezírka je povinen všemi dostupnými prostředky předejít případným úrazům nebo nehodám.  Ať máte vlastní děti v rodině nebo děti u sousedů nikdy je nenechte u jezírka samotné. Doporučuje se jezírko oplotit nízkým metrovým plotem z vodorovných latí. Oplocení celého pozemku se zahradním jezírkem je samozřejmostí Jako vhodný bezpečnostní prvek se také jeví ochranná síť instalovaná několik centimetrů pod hladinu zahradního jezírka či KOI jezírka. V současné době existují také různé alarmy pádu do vody, které signalizují, pokud do vody padne předmět těžší než 5 kg. Takové alarmy sledující hladinu jezírka najdete například na stránkách www. jezirka-shop.cz.

Do otázky bezpečnosti patří také okolí zahradního jezírka, jako jsou různá mola, lávky či mostky. Ty musí být vždy stabilní, řádně usazené a opatřené protiskluzovým povrchem.

 

Výběr místa pro zahradní jezírko

 

Nyní můžeme přistoupit k výběru vhodného místa a velikosti pro zahradní jezírka. Neexistuje univerzální plán, velikost či tvar jezírka. Vždy se snažíme ať sami nebo za pomocí odborníků například z firmy jezirka-brno.cz, aby jezírko zapadlo do celkového stylu a konceptu zahrady a domu. Je možné doporučit trochu velkorysejší plánování velikosti alespoň 20 m2, větší zahradní jezírko má stabilnější ekosystém a snadněji se vyrovnává s různými výkyvy v kvalitě vody.

Celkově se dá doporučit, aby jezírko zaujímalo cca jednu sedminu dostupné plochy. Nezapomeňme na přiléhající oblast břehů a případnou šachtu pro filtraci a molo. Místo by mělo být s cca 6 hodinami denního svitu, přes poledne ideálně zastíněné. V blízkosti by neměl být kompost či skládky materiálu. Pokud možno je dobré také vyhnout se vzrostlým stromů a keřům, abychom zbránili padání listí do jezírka.