Foliová zahradní jezírka

Stavba jezírka z folie je ideální volbou v případě požadavku na individuální tvar jezírka. V současné době patří fólie je nejčastěji používaný materiál pro zahradní jezírka. Pro stavbu zahradních jezírek používejte pouze speciální folie, které jsou dostatečně odolné, vodotěsné a odolné mrazu. Foliové jezírko s folií je snazší začlenit do zahrady a vytvořit celý systém jezírka a přilehlých oblastí dle vlastních představ. Většina jezírkových folií není odolná UV záření, a proto je třeba je zakrýt do hloubky cca 20 cm kameny. Na trhu jsou dostupné  folie v barvách hnědé, černé, zelené případně světlé . Folie tmavých barev vytváří dojem hlubší vody a přirozené barvy dna, pro podtrhnutí čistoty vody například v koupací části jezírka, je vhodné použít světlé, např. pískové odstíny. Je ovšem zapotřebí si uvědomit, že každá jezírková folie, časem poroste řasou, která překryje její barvu.

Základní druhy jezírkových folií

PVC folie

Minimální doporučená tloušťka PVC folie alespoň 1 mm, lépe 1,5 mm. PVC folie patří k nejpoužívanějším foliím při stavbě zahradních jezírek. Jsou dostatečně odolné při zachování přiměřené ceny

Polyethylenová folie

Doporučuje se tloušťka cca 1,5 mm. PE folie jsou cenově nejdostupnější, ovšem na úkor nižší kvality.

Polyolefinové folie

Pro koupací jezírka a jezírka velkých rozměrů lze použít polyolefinové folie. Tyto folie jsou dostatečně pružné a přizpůsobivé, i když neobsahují změkčovadla. Práce s nimi vyžadují praxi a jejich svařování je nutné přenechat odborníkům.

Etylpropylénový kaučuk

Doporučená tloušťka této folie od 0,8 mm. Kaučukové folie jsou nejdražší a nejvíce trvanlivé. EPDM folie se vyznačuje vysokou pružností a odolností. Její použití se doporučuje zejména u větších jezírek.

Folie, ale i  další komponenty pro stavbu jezírek zakoupíte ve specializovaném internetovém obchodě www.jezirka-shop.cz.