Technika pro zahradní jezírka

Technika je dnes alfou a omegou našeho života.  Tudíž se bez ní neobejdete ani při budování a užívání zahradního jezírka. Ať už je to kvalitní filtrace, která vám zajistí křišťálově čistou vodu v jezírku, budete-li chtít potůček, nebo fontánku, přijdou na řadu čerpadla. A po západu slunce, kde se jeho paprsky přestanou odrážet na hladině jezírka, můžete večerní atmosféru umocnit osvětlením buď přímo jezírka, nebo jeho nejbližšího okolí. Protože přirozená samočisticí schopnost zahradních jezírek je bohužel omezená, můžete mít po čase problémy s čistou vodou. Těm se vyhnete, pokud budete mít v jezírku kvalitní filtrační systém. Ten se liší v závislosti na typu a velikosti jezírka. Pokud jste si vybudovali malá zahradní jezírka z již hotového plastového profilu jsou na trhu pro tyto účely již hotové filtrační sety, které se skládají z čerpadla a tlakových filtrů. Tyto filtry tvoří vždy jakýsi uzavřený systém, skrze který je přes čerpadlo umístěné na dně jezírka voda pod tlakem vedena do filtru, který je umístěn na břehu jezírka,  může být asi do 2/3 zakopán do země a lze ho tedy dobře ukrýt. Z filtru vede hadice, která díky tlaku, které čerpadlo vyvine může být umístěna výš než filtr a tak můžete vybudovat malý potůček, nebo vodopád skrze který se bude vyčištěná voda vracet zpět do zahradního jezírka.

Tato filtrace do jezírka je vhodná pro jezírka s objemem do max. 12m3 bez zarybnění. Součástí některých filtrů je i UV lampa. Ta může být zakoupena i samostatně a montuje se vždy až za filtr. UV lampa pracuje nezávisle na filtru. Můžete ji kdykoliv zapnout a vypnout. UV lampa ničí jednobuněčně řasy a bakterie, které způsobují, že voda v jezírku začne zelenat. Není ovšem nutné, aby byla v provozu 24hodin denně, stejně jako filtrace. Životnost těchto lamp je maximálně 8000 hodin, proto ji zapínejte jen v nejnutnějších případech. Neméně důležitým vybavením jezírka jsou čerpadla. Jak je již uvedeno výše, pro filtraci malých jezírek, jsou čerpadla součástí tzv. filtračních setů. Pro jezírka větších objemů se, kromě trošku odlišné filtrace, musí správně zvolit i výkon čerpadla  Voda v zahradním jezírku by se měla „otočit“  asi čtyřikrát až pětkrát. To znamená, že každých zhruba pět hodin by čerpadlo  mělo být schopné vodu přečerpat. Jestliže znáte objem jezírka a popřípadě pokud chcete v jezírku chovat ryby, není nic těžkého vybrat si to správné čerpadlo. Nikdy nekupujte čerpadlo o vyšším výkonu, než určuje objem jezírka.  V takovém případě voda filtrem rychle proteče a nemá šanci se dostatečně pročistit. Od plochy jezírka, která zaujímá již 12-15m2,  se většinou do středu jezírka umísťuje hladinový sběrač nečistot, tzv. skimmer. Do skimmeru, či spíše do jeho sítka se zachytávají veškeré hrubé nečistoty, které padají na hladinu jezírka.  Např. listí, zbytky rostliny, plovoucího krmiva apod. Díky tomuto zařízení se nebudou hrubé nečistoty ukládat na dně jezírka, kde mohou dále zahnívat a tvořit kal, který může vodu v jezírku znečišťovat a vám tak znesnadňovat údržbu. Skimmer se zapojuje vždy před čerpadlo.

Zahradní jezírka mají za denního světla a při odrazu paprsků na jeho hladině své kouzlo. Nicméně, jestliže budete s umělým osvětlením citlivě experimentovat, můžete si večerní a noční podívanou na jezírko vychutnat v úplně jiném světle. A to doslova. Ať už zvolíte jemné osvětlení vodotrysku, nebo fontánky, nasvícení cestičky vedou k jezírku,  anebo se rozhodnete pro podvodní či plovoucí světla, díky kterým osvětlíte celé, nebo část jezírka a naskytne se vám tak velmi nevšední pohled. Při přímém osvětlení vodní plochy jezírka pamatujte na jeho obyvatele. Proto by toto osvětlení nemělo být příliš intenzivní a nemělo by se používat příliš často, aby jste nerušili je nestresovali.