Výběr matrace do postele

Již v okamžiku nákupu matrace musíme mít jasno, jak se bude matrace používat. Ne každá matrace do postele se například dá kombinovat s polohovatelným roštem. Pokud jej máme nebo si ho chceme pořídit, je dobré o tom prodejce informovat a zjistit, zda námi vybraná matrace takto použít lze.

Tvrdší molitanové a pružinové matrace

Na trhu se objevují matrace polyuretanové neboli molitanové, které jsou vyrobeny z kvalitní polyuretanové pěny a patří mezitvrdší matrace. Díky své nízké ceně patří mezi nejžádanější. Dalším typem matrací jsou matrace pružinové. Jejich hlavní předností je dokonalá větratelnost. Dají se umístit jak na pevnou desku, tak na lamelový nebo laťový rošt.

Taštičkové matrace 
Patří mezi kvalitnější matrace do postele. Jádro tvoří cca čtyři sta kusů jednotlivých pružin v samostatných taštičkách. Mají velmi dobrou bodovou elasticitu a vynikající ortopedické vlastnosti. Dají se použít na pevný podklad i na rošt. Sendvičové matrace zahrnují širokou škálu matrací od standardních až po vysoce komfortní. Tvoří je několik vrstev a typů materiálů. Následná kombinace materiálů dává matracím výborné vlastnosti tuhosti, vzdušnosti a anatomii.

Líné pěny
Hitem posledních let jsou zdravotní matrace z tzv. líné pěny. Představují ideální řešení pro všechny, kdo má problémy se zády. Materiál mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě a tlaku těla uživatele. To znamená, že matrace při kontaktu s tělesným teplem měkne, tělu ustupuje, čímž dochází k rovnoměrnému rozložení hmotnosti a skvělému přizpůsobení křivkám lidského těla. Díky efektu tzv. pomalého vracení do původní polohy omezuje protitlak, nedochází k narušení krevního oběhu a je eliminován vznik proleženin. Svalstvo je během spánku naprosto uvolněné, což přispívá k celkové relaxaci organismu a zmírnění bolestí zad. Současně materiál stabilizuje tělo v optimální poloze, uživatel se tak během noci méně otáčí a jeho spánek je klidnější.

Matrace ze studené pěny
Matrace ze studené pěny se vyznačuje otevřenou strukturou materiálu, vysokou elasticitou a prodyšností. Dokáže se přizpůsobit lidskému tělu, přesto vyniká pevností a tvarovou stálostí. Díky své otevřené struktuře je prodyšná, optimálně odvádí teplo a omezuje výskyt roztočů.

Latexové matrace

Velmi oblíbené jsou matrace latexové, vyráběné ze směsi syntetického a přírodního latexu. Čím víc je ve směsi přírodního latexu, tím je matrace kvalitnější a dražší. Největší výhodou latexových matrací je bodová elasticita, matrace se skvěle přizpůsobuje tělu. Tyto vlastnosti vyniknou v kombinaci s vhodným lamelovým roštem. Latexové matrace jsou vhodné jak na pevné lamelové rošty, tak na polohovací a motorové rošty. Latexové matrace jsou dostatečně prodyšné a méně náchylné k plísním a bakteriím.