Jaký stavební matriál na zateplení stropu

Nedílnou součástí komplexního zateplení budovy je i zateplení stropu. Vhodný stavební materiál určíme podle typu konstrukce. Zateplení stropu můžeme provést kontaktním způsobem zevnitř obytné plochy nebo položením izolace na stávající strop nevytápěné půdy.

Na zateplení stropu kontaktním způsobem použijeme stavebniny jako stropní polystyren s označením EPS 70S, vhodnou lepící a stěrkovou hmotu, perlinku a povrchovou úpravu. V některých případech je nutné použít před lepením izolačních desek podkladní penetrační nátěr. Velmi žádoucí je zvolit správný stavební materiál k dodatečnému ukotvení izolantu ke stropní konstrukci. Do dřevěné konstrukce používáme ocelové vruty s fasádním přítlačným talířkem. Do betonového stropu je dobré použít kotvící hmoždinky s plastovým nebo kovovým trnem. Jako povrchová úprava je vhodná štuková omítka s následným vrchním nátěrem. Pro zateplení nekontaktním způsobem nejčastěji rozložením izolace na stávající konstrukci stropu používáme stavebniny z tvrzeného polystyrenu s vyššími tepelně izolačními vlastnostmi. Díky této kombinaci tak dosáhneme kvalitního zateplení a navíc dostatečně pochozí podlahu půdy.

V případě, že chcete použít na zateplení stropu stavební materiál ze skelné vaty, je důležité položit na vatu paropropustnou fólii určenou pro lepší odvod vodních par. Pro následnou pochůznost podlahy je nutné vytvořit například dřevěný rošt s následným obložením OSB desek v odpovídající síle. Stavebniny na zateplení stropu Vám pomohou eliminovat tepelné úniky a sníží tak výdaje na vytápění.