Jezírka zahradní – koupací

Také jste si toho všimli, že se naše zahrádky mění? Místo užitkové zahrádek, políček, záhonů se zeleninou, ovocných stromů se objevují zelené plochy trávníků, okrasné rostliny a keře a leckde typizované modré obdélníky či kruhy s chlorovanou vodou  – bazény. Ano koupání na vlastním pozemku je atraktivní zpestření odpočinku v domácím prostředí. Ale může mít mnoho podob, voda je mnohotvárná a toho můžete využít i na vlastní zahradě. Můžeme vybudovat krásné zahradní jezírka s rybkami, nebo i koupací jezírka, která nám poslouží nejen k osvěžení ale i potěšení oka a duše již brzy na jaře i v podzimních dnech. Když se taková jezírka navíc zatraktivní potůčkem nebo vodopádem v ideálním případě decentně nasvíceným, uvidíte, že vaše večerní posezení na zahradě budou zase o kousek pohotovější. Kdo nemá vlastní zahrádku, nemusí si zoufat. Jezírka dnes můžeme vybudovat i na terasách či balkonech. Pravda nejsou to koupací jezírka, ale malé vodní plochy v k tomu přizpůsobených nádobách – zahradní fontána.

 

Zůstaňme nyní spíše u větších zahradních jezírek, která zpestří a oživí vaši zahrádku a nejen to. Zahradní jezírka tvoří přirozený biotop, kde si svůj prostor k životu mimo námi vysazených rybek (karasů, KOI kaprů, jeseterů atd.) najde život i přirozená fauna v podobě vážek, různých obojživelníků, pavouků, korýšů atd.

 

Koupací jezírka

 

Ano jezírko můžete využít i k plavání. Na zahradě si můžete vytvořit koupací jezírko, které krásně zapadne svojí velikostí a tvarem do koncepce vaší zahrady. Není nutné vybírat mezi jednotlivými typy tvarů a velikostí. Jednoduše tvar jezírka jeho velikost a hloubku uzpůsobíte vašim představám.   Plavací část koupacího jezírka by měla dosahovat nejméně 2-3 * 4 m při hloubce alespoň 1,5 m, k tomu příbřežní zona jezírka s rostlinkami o ploše cca 10 m2. V koupací části jezírka můžete udělat pár temp a svlažit se a regenerační zona s rostlinkami podpoří biorovnováhu v jezírku. Rostlinky odebírají z vody živiny, které se zde tvoří rozkladem organických částí. Rostlin stejně tak nežádoucí řasy totiž tyto živiny potřebují ke svému životu. Čistící schopnost rostlinek není ovšem neomezená, na udržení čisté vody ve jezírku téměř nikdy nestačí.

 

Rostlinám je potřeba pomoci technickými prostředky tj. filtrací, čerpadly a případně UV lampou.  Kombinace přírodních a technických pomocníků je pak ideální pro dosažení a udržení nezávadné a čisté vody. Pokud se bojíte, že filtrace a čerpadla naruší vzhled zahrádky, nemějte, žádné obavy. Zkuste se například poradit s odborníky z JezírkaBrno.cz, jistě najdou vhodné řešení v například v podobě šachty, která je přikryta dřevěným molem. Veškerá technologie jezírka je ukryta pod zemí, a vy můžete využít dřevěné molo k opalování, a pokud jej opatříte schůdky tak i ke vstupu do vody.  Žádné chemické prostředky k udržení čisté vody, jak je tomu například u bazénů nejsou potřeba. Naopak, nejsou ve vodě vítány a to i v podobě různých opalovacích či kosmetických prostředků, které se mohou do jezírka dostat při koupání.