Přišli jste o pracovní místo? Co teď?

Důležité je nepropadat panice a s klidnou, rozvážnou hlavou začít hledat nové pracovní místo. Určitě neodkládejte návštěvu úřadu práce a personálních agentur. Úřad práce za vás bude hradit pojištění a vyměří vám podporu v nezaměstnanosti, pokud na ni máte nárok. Většinou se jedná o 65% hrubé mzdy první dva měsíce, pak se procenta snižují.

Není dobré se pouze spoléhat na to, že úřad práce vám práci zprostředkuje. Samozřejmě vám může pomoci a práci najít a prosto sledujte nabídky úřadu práce, ale snažte se o nalezení práce především sami. Napište si strukturovaný životopis a nechte si jej zkontrolovat od odborníků. V případě správného životopisu, hledejte a rozesílejte. Nezapomeňte na potřebnou úpravu životopisů podle požadované pracovní pozice.

Životopis je jednou z nejdůležitějších věcí při hledání práce, ale pokud opravdu chcete práci získat, napište si tzv. motivační dopis. Zde informujete personalisty nebo potencionální budoucí zaměstnavatele, proč chcete pracovat právě pro ně. S dobře napsaným motivačním dopisem a životopisem byste s nalezením nového pracovního místa neměli mít problém.

Snažte se „rozhodit sítě“. Při ztrátě zaměstnání není často snadné o tom mluvit před ostatními. Ale berte na vědomí, že i ti vám mohou pomoci. Nalezení pracovního míst přes kamarády, sociální sítě, apod. může vést k úspěchu.