Rady a typy jak správně napsat strukturovaný životopis

Jedná se o moderní a všude používaný typ životopisu. Ano, tušíte správně, na mysli máme právě „strukturovaný životopis“, který je v dnešní době využíván téměř všude. Jeho název je odvozen od jeho vzhledu. Měl by mít určitou formu, aby se v něm personalisté lehce vyznali a nemuseli trávit hodiny čtením „slohových prací“. Ale jedná se o jednodušší životopis i pro uchazeče. Nemusí se trápit vymýšlením slohových prací a své údaje mohou napsat stručně a fakticky.

Co je tedy na strukturovaném životopise to nejdůležitější? Ano, je to především už zmíněná forma. Nevíte, jak tento životopis napsat? Inspiraci můžete najít u vzoru životopisu, který je volně ke stažení na internetu. Důležité je rozlišit ty, které jsou správné a které nikoliv. Dbejte na stručnost informací, personalisty nezajímá váš osobní život, ale především vaše vzdělání a nejvíce pozornosti dávají pracovním zkušenostem. Tyto údaje piště chronologicky, od poslední vystudované školy nebo posledního pracovní zkušenosti.

Nezapomínejte také na té, že váš životopis by neměl obsahovat více typů a barev písma ani druhů zvýraznění. Nesnažte se být přehnaně kreativní. Spíše tím personalisty nebo budoucí zaměstnance odradíte. Heslo tohoto druhu CV by mohlo být – v jednoduchosti je síla.

Po napsání vašeho životopisu si jej nechte zkontrolovat, protože nemusíte vidět všechny chyby a názor ostatních vám může pomoci k úspěchu. Nejvíce apelujte na gramatické chyby, neměly by se vyskytovat, ani ty nejmenší.