Stav jezírka, zakoupení a převoz ryb

Při rozhodnutí o koupi ryb je důležité ujistit se, že je voda v jezírku připravená pro ryby. Důležité je před prvním osazením ryb do zahradního jezírka, nastartovat biologickou filtraci přidáním startovacích baktérii. Existuje široký sortiment nitrifikačních baktérií, které jsou pro zahradní jezírko důležité. Tyto bakterie odstraňují z vody dusíkaté látky. Jejich hodnoty se dají změřit testem a vznikají ze zbytků krmiva, výkalů ryb, spadaných listí do jezírka a jsou živinami pro řasy. Dále jsou důležité hodnoty pH,  které by měly být v rozmezí 6-8 PH. Proces nitrifikace snižuje pH. Biologická filtrace po přidání bakterií startuje za 6 až 8 týdnů. Proto je dobré vodu v tomto období nezatěžovat rybami, a počkat než se bakterie rozrostou v mediích a na povrchu folie v jezírku.

Při výběru a počtu ryb je dobré se vyhnout přerybnění. Záleží na typu filtrace a je to od 0,5 až 3 kg/m³. Můžeme ryby i kombinovat. KOI kapr má krásné barvy a spoustu druhů jako: Kohaku, Tancho, Taisho Sanke. Takto zbarvený kapr určitě zkrášli zahradní jezírko. KOI kapr je hejnová ryba s prudkým pohybem, a proto je dobré ho kombinovat s rybami jako je jeseter. Jeseter je samotář a jemným pohybem a na večer krouží okolo jezírka při hladině. Jeseter je snadná kořist pro kočku. Nejprodávanější je Jeseter ruský, malý, sibiřský a Jeseter hvězdnatý.

Při zakoupení ryb vám prodavač v odborné prodejně ochotně nechá nahlédnout, zda ryby nemají poškozené ploutve, zda nemají plíseň na očích, nebo na kůži a krvavé fleky. Ryby mají působit zdravým dojmem. Ryby se pak dají do dvojitého sáčku, který má zatavené rohy, aby si v nich ryby neublížily. Do pytlů se dá do cca půlky voda a do druhé půlky se napustí kyslík. Při transportu je dobré ryby nevystavovat přímému slunečnému světlu, aby se voda nepřehřívala. Je dobré přes sáček přehodit bundu, anebo látku. Je taky dobré pustit v autě klimatizaci. Po transportu se dá sáček s rybami na hladinu zahradního jezírka aspoň na ½ až hodinu, aby se teplota vody v sáčku vyrovnala teplotě v jezírku, ne však na přímé slunce. Je dobré po půl hodině přidat do sáčku vodu z jezírka, aby si ryby postupně zvykaly na vodu v jezírku. Pak ryby vypustíme volně do jezírka a vodu ze sáčku vylejeme mimo jezírko. Tak snížíme stres ryb ze změny prostředí. Umístěním ryby do karantény předejdeme přenosu nemocí. První den po transportu ryby nekrmíme.