Mozaika jako obklad, či dlažba

Mozaika, každý si určitě dovede mozaiku představit. Dříve nás svou krásou udivovala mozaiková okna kostelů, kde okna byla skládaná z barevných skleněných mozaikových obrazů.
V dnešní době nás mozaika jistě stále stejně udivuje a překvapuje svou krásou, ale rozšířila se do mnoha jiných oblastí našeho všedního života.
Všimněme si např. mozaiky, kterou si můžeme pořídit domů. A kde všude ji můžeme využít? Mozaikou můžeme obkládat kuchyni, koupelnu, je krásným dekoračním prvkem našich obývacích pokojů, dalších obytných či komerčních interiérů. Mozaika, pokud je k tomu určena, může být použita i jako dlažba. Mozaiky nám slouží jako krásný a jedinečný dekorační prvek obkládané plochy, který tuto dokáže oživit a ozvláštnit.
Tak jako všechno kolem nás, i obklady z mozaiky prochází neustálým vývojem. Setkáváme se proto s mozaikou různých tvarů, jednobarevnou či vícebarevnou a skládanou z různých materiálů. Mozaika se vyrábí z velké části lepená na síti, hodně často v rozměru 30×30 cm, se kterou je snadná manipulace a můžeme ji uzpůsobit svým potřebám, např. velmi lehce dotvarovat do požadovaného rozměru. Můžeme s ní tak lehce obložit i například sloupy v aquaparcích apod. Každá mozaika má však své určení, jiná je vhodná jako dlažba před rodinný dům, jiná mozaika bude použita za kuchyňskou linku a jiná je vhodná jako obklad bazénů. Na obklady bazénů či jako dlažba v okolí bazénu musí tento mozaikový obklad splňovat požadavky na bezpečnost, musí mít protiskluzovou úpravu a mozaika musí být nenasákavá. Více o mozaikových obkladech se můžeme dovědět také na keramické dlažbě, kde najdeme i cenné rady, jak s ní pracovat.
Pokud se náhodou pro mozaikový obklad rozhodnete, můžete navštívit stránky levné dlažby, kde si ji můžete prohlédnout, či přímo objednat.
Co se týká materiálů, můžeme vybírat mozaiky nejen z keramiky, ale také keramiku kombinovanou např. se sklem, kovem nebo dřevem. Mozaika kombinovaná se sklem, či přímo ze všech skleněných částí je zajímavá tím, že propouští světlo, a tím se naše koupelny či kuchyně, kde ji použijeme, stanou prosvětlené a opticky zvětšené.
Barevnosti se meze nekladou, mozaika může být jedno i vícebarevná, s různou povrchovou úpravou. Pro náročné zákazníky se vyrábí mozaiky sytých barev i mozaiky v třpytivém provedení, které navodí atmosféru v barech či na diskotékách.
Velmi zajímavá je však mozaika třeba v imitaci kamene, která se skládá z různě velkých obdélníků a vytvoří velmi zajímavé prostředí např. jako obklad krbu. Podtrhne tak atmosféru večerů strávených u krbu či ve venkovním prostředí při letním grilování.
Mozaika nás může provázet na „každém kroku“ a stane se tak zajímavou a oblíbenou součástí našeho života.