Výpověď před důchodem?

Lidé, kteří obdrží výpověď nebo z jakéhokoliv důvodu skončí pracovní poměr v předdůchodovém věku, stojí před těžkou otázkou. Jít se evidovat na úřad práce nebo jít do předčasného důchodu? Pomůžeme vám tuto otázku trochu vyřešit nebo spíše zanalyzovat co je výhodnější.

Ať se vám to líbí nebo ne, evidence na úřad práce je volba rozhodně finančně lepší. Do předčasného důchodu můžou lidé odejít 3 roky před důchodovým věkem a dostat výpověď v právě tuto dobu není nic jednoduchého. Nabídky úřadu práce na pracovní uplatnění v tomto věku nejsou zrovna vysoké. Ovšem finanční rozdíl mezi těmito dvěma variantami je značný.

Pokud odejdete do předčasného důchodu, je nutné počítat s tím, že výsledný důchod bude podstatně nižší než řádný důchod. Proč je tomu tak?

Hlavním důvodem je takzvané krácení důchodu, které se počítá za každých 90 dní předčasnosti důchodu. Pokud občan do důchodu odejde předčasně, má tím pádem vyšší krácení a nižší řádný důchod. Toto krácení se počítá z celého výpočtového základu. Dále pak, pokud občan odejde do předčasného důchodu, získá tak nižší dobu pojištění, než kdyby nadále pracoval nebo získával náhradní dobu pojištění. Jako je tomu při evidenci právě na oblíbeném úřadu práce.

Právě pro tyto důvodu je lepší, zaevidovat se na úřad práce a mít řádný důchod v takové výši, jaká má být.