Víte, kde se vzaly první podprsenky?

Existuje mnoho historek o tom, jak a kdy se první podprsenka objevila. Některé dokonce říkají, že již před 600 lety ženy nosily první podprsenky. Jednou ze slavnějších historek je ta o paní s velkým P, Mary Phelps Jacobsové.

Ta si odmítla obléct pod plesové šaty korzet, a proto se rozhodla si sama vyrobit „podprsenku“. Tento její nápad se velmi rychle ujal a začal vydělávat miliony. Říká se, že podprsenky vznikali postupným zkracováním korzetů již od 15. Století. Spodní prádlo se přizpůsobovalo tehdejším ideálům krásy – útlý pas a dmoucí poprsí.

Proč se korzety zkracovali? Jistě, působí elegantně a smyslně. Jednalo se především o nepohodlí a přece jen deformují postavu. Na výrobu prvních korzetů se používaly velrybí kosti, které byly pružné. Ty pak nahradily kovové konstrukce, o kterých se to tvrdit nedalo. Také v době 1. Světové války byl nedostatek železa v USA, a proto se tedy módním hitem staly podprsenky.

Podprsenky umožňovaly ženám více pohybu – rozšiřovaly se sportovní aktivity apod. Byly mnohem pohodlnější a ženy si je velmi oblíbily. V polovině dvacátého století se začala na výrobu spodního prádla používat lycra, která dala prádlu více pružnosti než předchozí plátno.

Dalším důležitým bodem ve výrobě podprsenek byla výroba push-up. Pro ženy, které nemají příliš velké poprsí, to byla nová éra. Ať už se jedná o podprsenky, korzety nebo kalhotky, spodní prádlo se neustále vyvíjí. Nyní opět přichází do módy korzety, ale už se nejedná o tak drastické stahování a následné nepohodlí.