Kávovary ano nebo ne?

Ať už jste milovníky kávy turecké, presa nebo překapávané, jistě máte zkušenost s kávovary, ve kterých se káva připravuje. Po staletí se kávy připravovala v podstatě klasicky a neměnně jako do příchodu kávovarů: horkou vodou se přelila rozemletá pražená  kávová zrnka. Ve vodě se pak káva nějakou dobu vylouhovala a po jejím vychladnutí na požadovanou teplotu se mohla pít. Kávovary udělaly její přípravu poněkud komfortnější. Za jejich pomoci již není nutné přelévat kávu z konvice do jiné nádoby (šálku), ale stačí do síta nebo filtru nasypat mletou praženou kávu a kávovar se o ostatní postará sám. Většinou kávovary pracují na stejném nebo podobném principu. V jedné z nádob kávovaru se ohřeje voda na požadovanou teplotu (většinu bod varu) a pak je takto ohřátá voda překapána nebo tlakem horké páry protlačena pře namletou kávu. Tímto způsobem se z mleté kávy vylouhují kávové částečky, zachycené v horké vodě, která steče do nádoby nebo šálku na kávu. Kávovary rozhodně svojí funkcí ulehčují přípravu kávy a výsledný nápoje je lahodnější a za určitých předpokladů i zdravější, než při klasickém způsobu přípravy. Ale jak se říká: proti gustu žádný dišputát – kdo má rád pořádného turka kávu, rozhodně kávovary potřebovat nebude.

Eko-Produkty.Cz