Školní mikroskop

Samostatnou kapitolou v sortimentu mikroskopů jsou dětské a školní mikroskopy. Řady těchto mikroskopů uspokojí nároky začínajících i mírně pokročilých pozorovatelů. Školní mikroskopy najdou využití nejen v hodinách biologie, ale i na domácí půdě. Dětský mikroskop může mít jak plastové, tak kovové tělo. Lepší je ovšem kovové, cenově jsou takřka na stejné úrovni. Nicméně mikroskop s kovovým tělem se vyznačuje lepší stabilitou a má ostřejší a jasnější obraz. Pro uchycení preparátů slouží pružinové držáky. Školní mikroskopy mají kovové tělo již standardně. Mikroskopy pro děti se většinou prodávají v tzv. setu, jehož součástí jsou různé ampulky, krycí sklíčka či hotové preparáty již přichystané k okamžitému pozorování. I když jsou dětské mikroskopy určené pro děti, rozumíme tím většinou děti, které již započaly povinnou školní docházku. Jak je již uvedeno výše, u těchto mikroskopů jsou ve výbavě podložní a krycí víčka s již připraveným preparáty a snadno se může stáž, že  při neopatrné manipulaci může dojít k poranění. Proto je nutný dohled rodičů,  kteří budou nápomocni při prvních krůčcích práce s mikroskopem. Nejprodávanějším dětským mikroskopem je Mikroskop 100-900x v kufru. Jeho výhodou je stabilní a pevné kovové tělo a skleněná optika. Osvětlení mikroskopu zajišťuje zrcátko, nebo žárovka. Barevné filtry vám zajistí dokonalý kontrast. Součástí jsou lahvičky s roztoky a 5 sklíček s již připravenými preparáty k okamžitému zkoumání.

Školní mikroskopy se vyznačují výbornou kvalitou zpracování a velmi dobrou optikou. Některé mikroskopy mají možnost regulovat intenzitu osvětlení. Samozřejmostí jsou barevné filtry pro lepší kontrast. Stejně jako dětské i školní mikroskopy mají monokulární hlavici tzn. pozorování jedním okem. Základní řady školních mikroskopů nabízejí pouze jednostupňové ostření. Některé školní mikroskopy mají možnost připojení k počítači, nebo notebooku. Takovou možnost nabízí školní mikroskop Student III 400-1024x. Mikroskop je dodáván v praktickém kufříku pro pohodlné uložení. Osvětlení mikroskopu je pomocí horní a dolní LED diody. Křížový stolek je vybaven dvoustupňovým posuvem.

Investice do prvního dětského, nebo školního mikroskopu nejsou nikterak závratné. Přesto je ale důležité, abyste jej vybírali s rozmyslem. I u dětských mikroskopů dejte přednost kovovému tělu před plastovým. Co se týká osvětlení, nabízí se osvětlení zrcátkem, LED diodou, žárovkou, nebo halogenové osvětlení.  Další věcí, kterou byste neměli podcenit je, zda jsou mikroskopy na baterie, nebo jsou napájeny ze sítě. Obzvláště je to důležité tam, kde nemáte možnost připojení k síti.

Mikroskop je velice jemný a citlivý přístroj, který můžeme při neopatrném zacházení poškodit. Poškodí-li se optická soustava, je to téměř vždy nevratné. Proto je nezbytné, aby při pozorování byly děti pod dozorem dospělé osoby.  Navíc se s dětmi můžete podělit o zážitky z pozorování. Jestliže máte navíc mikroskop s připojením k počítači, můžete si vytvořit fotky, nebo videa z pozorování.