Která televize je lepší na koukání, LCD nebo Plazmová?

Plazma nebo LCD – kdy na tom nezáleží?

Plazmové i LCD televize mají spoustu výhod i nevýhod. Pro běžné užívání se hodí obě úplně stejně, takže pokud nepatříte mezi odborníky, nadšené diváky akčních filmů a velkých sportovních zápasů nebo majitele domácích kin, nemusíte se tolik trápit s tím, který z typů si vybrat. Kvalitním obrazem, elegantním designem a připraveností na digitální vysílání už dnes většinou disponují jak LCD, tak plazmové televize.

Starosti s výběrem také nebudou mít ti, kteří si chtějí pořídit televizi s menší úhlopříčkouPlazmové televize se totiž vyrábějí od 37 palců neboli 94 centimetrů výše. Zato LCD televize najdete v nabídce prodejců i s úhlopříčkou 15 centimetrů.

LCD a plazmová televize se přibližují

Ještě před několika lety byly rozdíly mezi plazmou a LCD televizemi skutečně velké. Platilo, že plazma spotřebuje mnohem více energie, že produkuje kvalitnější obraz a také že rychleji stárne. Obě technologie ale prošly bouřlivým vývojem. To, co jste si mohli o televizích přečíst v roce 2004, už dnes většinou neplatí. Jak je to s rozdílem mezi LCD a plazmovými televizemi?

Plazmové televize nejsou v současné době tolik náročné na spotřebovanou energii. S čísly týkajícími se spotřeby to ale není tak jednoduché. LCD televize si udržují hodnotu odebírané energie na více méně stejné hodnotě. U plazmy záleží výše spotřeby energie na jasu obrazu. Mezi minimální a maximální hodnotou je poměrně velký rozdíl. Pokud ale spotřebu plazmy způměrujeme, může se u některých modelů blížit hodnotám pro LCD se stejnou úhlopříčkou.

Rozdíly se smazávají také v hmotnosti – plazmy už nejsou o tolik těžší než LCD. Srovnatelná je i kvalita obrazu. LCD televize se totiž v tomto směru dost zlepšily. V čem se LCD a plazmové televize stále liší? Odpověď najdete níže.

Plazmové televize a jejich vlastnosti

  • Jas a kontrast: Plazma poskytuje realistický obraz s vynikajícím podáním černé barvy
  • Pozorovací úhel: Pozorovací úhly plazmy bývají větší než u LCD televize
  • Velikost: Plazmové televize se vyrábějí pouze s velkými úhlopříčkami
  • Hmotnost: Plazma bývá těžší než LCD se stejnou úhlopříčkou
  • Doba odezvy: Díky rychlému vypínání a zapínání obrazových bodů zobrazí plazma bez problémů rychlé pohyby a změny barev

LCD televize a jejich vlastnosti

  • Jas a kontrast: Jen výjimečně dokáže LCD televize věrně reprodukovat černou barvu. Obraz mohou také kazit vadné pixely – trvale zapnuté nebo vypnuté obrazové body
  • Pozorovací úhel: LCD nemá tak dobré pozorovací úhly. Hodně záleží na tom, kam ji nainstalujete
  • Velikost: LCD technologie umožňuje vyrábět i přenosné televize s úhlopříčkou okolo 15 centimetrů
  • Hmotnost: Lehčí LCD ocení hlavně ti, kteří ji chtějí instalovat na stěnu
  • Doba odezvy: Tekutým krystalům trvá déle, než přejdou do jiného stavu. Změna černé na bílou je tak mnohem delší