Náušnice: Jak vybírat, když trpíte alergií?

Pořídila jste si nové náušnice k večerním šatům? Dostala jste náušnice k narozeninám od manžela? Nebo jste jen potřebovala náušnice pro každodenní nošení? Jste zklamaná, protože vás z nich bolí uši? Právě jste zavítala do světa kontaktních alergií!

Kontaktní alergie se projevuje svěděním, zarudnutím a vyrážkou v místě, kde je náušnice nebo jiný šperk v kontaktu s kůží. Často také dochází až k hnisání ušních dírek. Tyto příznaky se mohou objevit třeba i po několika letech nošení jakýchkoliv náušnic, ale taktéž není zaručeno, že se neobjeví u miminek po propíchnutí oušek a použití zlatých náušnic. Uvádí se, že taková alergie propukne až u každého 7. člověka. Ani nemusí být způsobena šperky, ale též například kovová část pásku či kovový knoflík u kalhot .

Kontaktní alergie je mylně spojována se stříbrem, ovšem pravým viníkem je tu nikl. Alergie na ryzí stříbro samozřejmě také existuje, ale není tak častá. Stejně tak se mohou objevovat alergie na zlato a další drahé kovy. Tuto nesrovnalost způsobuje fakt, že i v některých typech stříbra a zlata je obsažen nikl. Nikl společně s mědí je běžně přidáván při výrobě šperků, protože zlepšuje vlastnosti, například zpevňuje a zlepšuje tvarovatelnost stříbra a zlata pro výrobu šperků. Stejně tak u bílého zlata dochází k technologické úpravě, aby zlato získalo stříbrný povrch, právě zmiňovaným alergenním niklem. Bílého zlata se nemusíte bát pouze v případě, že zde místo niklu bylo použito palladium nebo rhodium. Stejně tak si určitě nepořizujte náušnice, které jsou pouze pozlacené, poněvadž při jejich nošení se také mohou objevit alergické projevy.

Ptáte se, jak tedy předcházet alergickým projevům kontaktní alergie? Mnoho žen a dívek dnes dělá tu chybu, že si nesundává náušnice a jiné šperky na koupání nebo při úklidu oken. Při těchto činnostech mohou čisticí prostředky a zbytky mýdla uváznout například pod prstenem nebo v ušní dírce, ty pak rozpustí ochrannou vrstvu kůže a nikl se může začít projevovat. Druhým nepříznivým činitelem je pak pot, který obsahuje spoustu agresivních solí a stejně jako čisticí prostředky rozkládá ochrannou vrstvu. Z tohoto důvodu se doporučuje sundávat si náušnice a jiné šperky i na sport.

Při nákupu náušnic a jiných šperků byste se měli vždy ptát na složení. Nejlepší pro vás budou náušnice ze žlutého zlata a stříbra. U stříbra se ale vždy zajímejte o ryzí stříbro, které by mělo být označeno AG925. Další možností pro vás mohou být stříbrné náušnice, které budou povrchově upraveny rhodiováním, což je činí odolnější a hlavně hypoalergenní. Dnešní trh také nabízí spolehlivé náušnice z titanu či platiny, za které si ovšem musíme trochu připlatit. Alergiky nejoblíbenější variantou se stala chirurgická ocel, která také nezpůsobuje alergii, vypadá jako stříbro a je cenově dostupnější než titan a platina. Z chirurgické oceli jsou dnes hojně vyráběny například také piercingy.

Pokud přeci jenom máte doma nějaké náušnice, které vám způsobují alergické problémy, pak si je můžete zkusit doma upravit. První možností je (pokud to stavba náušnic dovoluje), koupit si háčky z ryzího stříbra nebo z chirurgické oceli (lze běžně koupit v obchodech s korálky) a háček, který je v kontaktu s kůží, vyměnit. Druhým používaným způsobem je přelakování háčku průhledným lakem na nehty a použití silikonových puzetek.