Poradíme vám, jak na koupi taktické vesty!

Hlavním smyslem taktických vest je přizpůsobení všeho nutného bojového i nebojového vybavení jejímu uživateli. Mluvíme zde o sumkách, kapsách, odhazovačích zásobníků a obdobných věcech. První modely těchto taktických vest se používaly s největší pravděpodobností v první světové válce.

Vojáci, kteří byli nasazováni v boji, potřebovali mít vše hned po ruce. Postupně tedy vznikala tzv. řemení, na která připojovala pouzdra na zásobníky (sumky), granáty a ostatní vybavení.

Krásně to lze pozorovat, pokud jste fanoušek vojenských filmů. Za první světové války se objevovalo malé řemení a opaskové sumky. Ve filmech z druhé světové války už nosí vojáci poměrně velké řemení a jsou ověšeni různým vybavením. Dále pak ve Vietnamu, kde se díky vynalezení kevlaru (počátek 70. let) začínají objevovat také vesty proti střepinám. Tyto vesty byli samozřejmě už více podobné těm dnešním. Pokud ale chceme vidět už vesty jako takové, musíme zavítat do moderních konfliktů – Irák, Afghanistán. Tu už můžeme vidět taktické vesty v celé jejich kráse, ať už se jedná o taktické vesty jako takové nebo o taktické vesty se systémem MOLLE, nebo o nosiče plátů právě se systémem MOLLE .

Pokud zavítáte do krámu nebo do internetového obchodu, který nabízí právě tyto vesty, setkáme se tu s několika typy. S vestami, které mají pevně přišity veškeré kapsy, říkejme jim tedy jen taktické vesty. S vestami, které mají na sobě systém MOLLE. Tyto vesty si pořídíte naprosto holé a záleží jen na vás, co si na ni připnete. MOLLE je modulární, lehká, nosná konstrukce (zkratka z Modular Lightweight Load-carrying Equipment). Pomocí tohoto systému si můžete svoji vestu vyzdobit, jak jen uznáte za vhodné. Také se vyrábějí takzvané nosiče plátů. Tento druh taktické vesty obsahuje kapsu pro umístění balistické ochrany, ať už ocelových, keramických, nebo kombinovaných plátů.

Nutností u těchto vest je také prostor pro anti-shockovou ochranu, která je nedílnou součástí při použití v boji a v případě zásahu. Také tyto vesty obsahují systém MOLLE. Skutečnou výhodou těchto vest je častá plná sestavitelnost. Jste-li tedy malého či většího vzrůstu, dokáží se vám přizpůsobit díky šikovně navrhnutému systému suchých zipů a trojzubých zámků. Zvolení taktické vesty záleží jen na vás.

Jestli jste svou profesí ohroženi na životě, nebo pokud jste jen z řad nadšenců air-softu nebo paint-ballu. Každý si dokáže jistě vybrat ten správný kus, který mu padne jako na něj samotného ušitý. Vojenskými jednotkami je samozřejmě upřednostňován nosič plátů. Neprůstřelná vesta je nutností a u těchto typů se nemusí nosit i pod samotnou taktickou vestou. Z mého dojmu jsou vesty se systémem MOLLE uživatelsky přívětivější. Následně si totiž jen přikoupíte sumky přesně pro váš druh zbraně, taktické kapsičky a připnutí nože je též samozřejmě vaší volbou.

Vše se také odvíjí od ceny. Pokud si nemůžete moc vybírat, tak standardní taktická vesta s pevným uchycením kapes a sumek je pro vás nejlepší. Za dobrou cenu lze koupit také kvalitní model. Pokud potřebujete uživatelský komfort, vyzkoušejte vestu se systémem MOLLE. A pokud jste z náročnějšího soudku, nebo pokud máte toto vybavení k provádění své práce, nejvhodnější volbou by měl být právě nosič plátů s již probíraným systémem MOLLE. Volbu ale už necháme na vás. Jediné, co doporučuji, že u těchto věcí se nevyplácí šetřit, obzvláště pak, pokud vám to může zachránit život. Na dnešním trhu je celá řada firem, které nabízejí kvalitní výstroj ve všech možných barvách a kombinacích . Nemůže se tedy stát, že byste si nevybrali.