Posilovací lavice

Chcete začít s posilováním? Pokud se rozhodnete zajít raději do fitnessu, nebo si vybudujete domácí posilovnu, polohovací lavice by nikdy neměla ve výbavě chybět. Tyto lavice se vyrábějí v mnoha variantách, od posilovačů břišních svalů, přes šikmé posilovací lavice až po nastavitelné lavice.

Dělíme je na 3 základní typy. Břišní, bench-pressová, a zádová. Bench-pressová lavice je nejoblíbenější, proto se ve fitness centrech vyskytuje nejčastěji. Tato lavice je uzpůsobena k posilování většiny svalů horní části těla. Koupit si ovšem můžete i lavici kombinovanou. Převážně je to tak, že muži dávají přednost bench press, naopak ženy dávají přednost posilování břišního svalstva. Bench-press lavice jsou prosté-pro posilování s jednoručními nebo obouručními činkami. Často mívají i odložiště na bench-press činku. Při volbě je hlavní si vybrat tu, která má lehké polohování. Prospěšné jsou i opěrky na nohy. Břišní lavice je méně používaná, protože je zaměřena čistě jen na svaly břišní (přímé a šikmé). Zádovou lavici takřka nepotkáte, uvidíte ji jen zřídka kde. Zádová lavice je omezena stejně, jako břišní lavice, jen na pár zádových cviků. Když máte tu možnost a neomezují vás finance a posilujete zádové svaly již déle, nerozmýšlejte se a raději upřednostněte tuto, než břišní. Záda jsou totiž oporou celé kostry a jsou nezbytná pro další cvičení jiných partií.

Multifunkční lavici zmíníme jako poslední, založenou na kombinaci několika dalších strojů a Bench-pressové lavici. U multifunkční lavice se soustřeďte na její funkce. Měla by mít všechny ty, které budete používat. Obvykle by měla mít také posilovací nástavce na nohy, které jdou přidělat a popřípadě nástavce na posílení bicepsů. Pro takový stroj je však zapotřebí mít prostor. Nesmíte si vybrat přístroj, který po sestavení zabere většinu místnosti. Museli byste se mu vyhýbat a dávat pozor, abyste o něj nezavadili a ve finále byste si ani pořádně nezacvičili, protože byste neměli místo. Z toho důvodu, ti z vás, kteří doma moc volného místa nemají, ale i tak chtějí posilovat všechny partie, zaručeně nejvhodnější je zakoupení lavice kombinované. Uspoří vám to mnoho místa a vyhoví všem vašim požadavkům. Dnes se už dají sehnat dokonce lavice rozkládací, které 100% ušetří vaše místo a po cvičení je sklapnete a strčíme například pod postel nebo za skříň.

Pak je také dobré vědět, jak vybrat lavici, která unese všechno, co na ní bude. Jde tedy o její nosnost. Jestli se rozhodujete cvičit na lavici ještě s další zátěží, musíte tyto váhy přičíst k váze své proto, abyste objevili, kolik dohromady kg by měla lavice unést. Rozmyslete si také to, že jestli si takový přístroj koupíte, asi ho za měsíc nevyhodíte. Spočítejte si také, jak často budete chtít trénovat, jak asi budete vypadat třeba za rok, a tím pádem je důležité se zmínit o nárůstu svalové hmoty. Takže pokud aktuálně vážíte třeba 85kg a máte povolené netrénované svaly, není to tak, že za rok budete vážit 60kg. Je to o tom, že ze začátku budete postupně shazovat kalorie a zároveň se vám začne vytvářet svalová hmota. Jednoduše se tedy může stát, že přestože vaše počáteční váha je 85kg, může za rok být i víc. A bude, jestli chcete vypadat lépe a chcete mít vypracované nasvalené tělo. Vše záleží jen na tom, jak poctivě a pravidelně budete posilovat a jak budete jíst. I proto se vyhněte myšlence, že si zakoupíte lavici, která vám postačí pouze na těch vašich 85kg. Dozajista je lepší si zakoupit takovou, která unese vás + dalších ještě 130kg na bench-press, které (s velkou pílí) za tu dobu budete zvedat. U jakékoliv lavice je uvedená její maximální nosnost, takže nemějte obavy, že byste jí mohli přehlédnout. Myslete také na to, že čím větší nosnost bude lavice mít, tím stabilnější bude a to se také projeví na její životnosti.