Proč si koupit stepper?

Konečně už dorazilo prázdniny a vy máte kila navíc? Nebo vám nedovoluje pomerančová kůže vzít si vysněnou minisukni? Nebo jste kvůli zdravotním důvodům „přinuceni“ zvednout zadek od televize? Nebo jen uvolnit přebývající energii? A tak pro vás by mohl být kompromisem stepper.

Stepper řadíme mezi ty nejzákladnější domácí cvičební nástroje. Posilování na něm můžeme přirovnat k chůzi po schodech, avšak šetrnější ke kloubům díky omezení nebezpečných došlapů. Při posilování dochází k plynulému přenášení váhy z jedné nohy na druhou, přičemž se nezatěžuje jen jedna polovina těla.

Při pořízení stepperu byste měli jako první zvážit, kým a jak často bude stepper používán. Od toho se odvíjí hmotnost a výška cvičence, která by nikdy neměla být vyšší, když je u určitého modelu stepperu napsána.

Steppery se rozlišují dle druhu kostry. Do první třídy se řadí mini steppery (někdy také twist steppery), které jsou však ohraničené velikostí kroku (do 20 cm), což nesplňuje vhodnou intenzitu sportování a tím omezuje účinnost sportování. Tato třída se stala moc často kupovanou především díky šikovné skladovatelnosti, avšak se zkrácením životaschopnosti. Jsou totiž určené pro ne tak dlouhé a občasné sportování, což potvrzuje taktéž docela průměrná cena. Do druhé třídy se řadí stojanové steppery, které napodobují pohyb nohou v maximálním rozsahu. Takovéto steppery bezbolestnou chůzi po schodech, která je označena jako jedna z nejvhodnějších vzhledem k formování svalů nohou a vylepšení fyzické kondice. Stojanové steppery mají navíc vestavěná řidítka, která můžete použít k opoře při nedobré stabilitě při posilování. Se zlepšenou stabilitou nemusíte již madla používat. Další podskupinou jsou steppery klasické a boční.

Nejpřednější částí stepperu je buď magnetická brzda, nebo hydraulické tlumiče. To jsou právě ty části, které vytváří odpor při sportování na stepperu. Stepper je mnohdy vybaven přepravními kolečky a seřizovacími nožičkami na vyrovnání nerovností podlahy. U stepperů je možné regulovat zátěž třemi způsoby: Snižování zátěže šoupáním tlumičů: Zvyšuje se šoupnutím pevného tlumiče po páce šlapky. Tento způsob snižování zátěže je zdlouhavý. Druhým způsobem je snižování zátěže otočením tlumiče. Tlumiče mají totiž otočnou koncovku se stupnicí, díky které zátěž snížíte. Životnost tlumičů záleží na jejich kvalitě, proto si kupte raději značkový model. Třetí způsob snižování, za pomoci magnetické brzdy, spočívá v tvorbě odporu permanentním magnetem. Takto regulovatelná zátěž stepperu má velmi dlouhou životnost. Stojanové steppery jsou určeny pro vytrvalostní a intenzivnější trénink.

Samozřejmostí stepperu je též počítač, který zobrazuje ušlou vzdálenost a čas, rychlost chůze, spálené kalorie a tepovou frekvenci, podle které je řízeno spalování tuků nebo zvyšování fyzické kondice. Ke kontrole tepu slouží často ušní detektor nebo dotykový detektor. Oba tyto detektory měření nepřesně, proto je vhodnější využít hrudní pás, který posílá informace o tepové frekvenci bezdrátově do počítače.

Před sportováním se nezapomeňte lehce protáhnout. Na stepperu stůjte zpříma a nijak se nehrbte. Vždy přenášíme váhu na tu nohu, která jde dolů. Pokud chcete zhubnout, posilujte na stepperu s co nejnižším odporem šlapání a vyšší frekvencí kroků nejlépe ráno na lačno a dostatečně dlouho, aby tělo stihlo sáhnout pro energii do tukových zásob. Pokud si přejete zpevňovat postavu, zvolte vyšší odpor šlapání (silové šlapání) a menší frekvenci kroků. Takto můžete posilovat i během dne. Začátečníci by měli cvičit kratší dobu a postupně zvyšovat intenzitu tréninku (nepoužívat hned největší zátěž). Při redukci váhy cvičte minimálně 30 minut 3x týdně. Po cvičení nevynechejte strečink a protahovací cviky.

Šlapání na stepperu zlepšuje srdeční a oběhový systém a fyzickou kondici a zvyšuje vitální kapacitu plic. Toto cvičení také posiluje a zpevňuje svalstvo nohou, především hýžďové a stehenní svaly.