Co ovlivní kvalitu obrazu u televize?

Toužíte po skutečně kvalitním obrazu, díky kterému byste si vychutnali fotbalové zápasy, akční filmy, dokumenty o přírodě a další pořady? Pořiďte si televizi s dobrým kontrastem, který udává poměr mezi nejtmavším a nejsvětlejším místem na obrazovce. Problém však je v tom, že výrobci v současné době místo statického uvádějí takzvaný dynamický kontrast, který je dán modulací podsvícení obrazovky. Podle takto stanoveného poměru toho moc nepoznáte. Poproste proto prodavače, aby vám televizi zapnul, a vy jste mohli posoudit, zda vám barvy a kontrast obrazu vyhovují.  V naší nabídce naleznete LCD televize, plazmy a dokonce i 3D televize.

O kvalitě obrazu také hovoří svítivost udávaná v candellách a velikost pozorovacích úhlů. Zatímco svítivost charakterizuje intenzitu světla vyzářeného do prostoru, pozorovací úhly vám řeknou, odkud se můžete na obrazovku dívat, aniž by se obraz stal méně viditelným.

5 důležitých parametrů televize

  • Má televize DVB-T tuner? – Umí vybraná televize dekódovat pozemní digitální signál? Pokud ne, musíte si pořídit externí set top box, který DVB-T tuner zastoupí. Vzhledem k tomu, že Česká republika přejde do roku 2011 na plně digitální vysílání, není investice do televize s DVB-T tuneru vůbec špatnou volbou.
  • Je televize HD Ready nebo Full HD? – Televize s Full HD, plným vysokým rozlišením 1920 na 1080 pixelů, poskytují v současné době nejlepší obrazovou kvalitu pro domácí použití. Televize HD Ready jsou méně kvalitní než Full HD, ale dokáží kreslit výborný obraz a o mnoho předčí televize se standardním rozlišením PAL.
  • Může se televize pochlubit 3D zvukem? – Zvukový systém dokáže vytvořit iluzi prostorového zvuku bez použití domácího kina. Pokud si chcete dopřát jedinečný zvukový zážitek a nemáte místo na pět reproduktorů ani peníze na drahé domácí kino, vsaďte právě na 3D zvukový systém.

  • Je poměr stran 16:9 nebo 4:3? – Od klasického televizního formátu 4:3 se v současné době upouští. Poměr 16:9 se více blíží rozměrům políčka videofilmu, na tento formát také přechází většina televizní produkce. Proto je výhodnější pořídit si televizní obrazovku, jejíž poměr stran odpovídá právě formátu 16:9.
  • Má televize HDMI? – High Definition Multimedia Interface umožňuje velmi kvalitní propojení domácí audiovizuální techniky. Díky němu si můžete propojit třeba satelitní přijímač s DVD přehrávačem a plazmovou televizí.